Mat & Dryck Nyheter Sverige

Experten: Maten som pollenallergiker bör undvika

Pollensäsongen är i full gång och som om perioden inte vore tillräckligt jobbig kan du även få så kallad korsallergi mot olika livsmedel. "Du kan vara allergisk mot vissa saker på våren och tåla dem på vintern", säger allergologen Mohanna Alavi.

Alamy/Privat

Genom så kallad korsallergi kan pollen även göra dig känslig mot exempelvis äpplen. 
 

En viss allergi kan göra att du reagerar på liknande allergiämnen, fast från en helt annan källa. Immunförsvaret luras att tro att du är allergisk mot något som du inte är, vilket kallas korsallergi. Detta är särskilt vanligt hos personer som är känsliga mot pollen. 

►LÄS MER: Allergiläkaren: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

– Kroppen bildar antikroppar mot olika ämnen som den kommer i kontakt med. Om man är björkallergiker kan det vara så att man inte tål äpplen heller, men det beror inte då på att man är allergisk mot äpplen utan mot björk. Detta gäller de även flesta andra kärnfrukter som päron och persikor, säger Mohanna Alavi, allergolog vid astma- och allergimottagningen Aleris. 

Även livsmedel som curry, morötter, selleri, tomat och hasselnötter kan få pollenallergikern att reagera.

►LÄS MER: Förbjudna och farliga kemikalier finns i svensk mat

– Det här är ganska vanligt, de flesta lider av korsallergi. På våren är kroppen redan exponerad och extra känslig. Du kan vara allergisk mot vissa saker på våren och tåla dem på vintern. 

Trots att korsallergi sällan är farligt kan det orsaka obehag som svullna och klåda. Som tur är finns det metoder för att minska symptomen. 

– Man ska vara noga med att behandla sin grundallergi. Sedan ska man undvika att kombinera dessa livsmedel, man behöver till exempel inte äta både persikor, äpplen och päron under en dag, säger Mohanna Alavi. 

►LÄS MER: Trötthet ett tecken på pollenallergi

För den som inte vill utesluta några livsmedel ur kosten går det bra att tillaga det som man är allergisk mot innan man äter. 

– Äppelpaj brukar inte vara några problem för en korsallergiker. Man kan även ta en allergitablett, skala och skära upp ett äpple och låta det ligga en stund, om man är väldigt sugen på att äta äpple. 

Mer om Hälsa