Sport

Experten tvivlar på Hamiltons fokus

Eje Elgh tror att Sebastian Vettel utmanar om VM-titeln i år. ARKIVBILD
Eje Elgh tror att Sebastian Vettel utmanar om VM-titeln i år. ARKIVBILD

Lewis Hamiltons allt fler engagemang utanför formel 1-cirkusen kan komma att kosta honom världsmästerskapet.Det tror expertkommentatorn Eje Elgh.– Hur länge orkar han fokusera på allt samtidigt?

Elgh har följt formel 1 på plats i åtskilliga år och jobbar regelbundet som tv-expert. Inför säsongsstarten i Melbourne på söndag tror han att Hamilton, de två senaste årens mästare, på allvar utmanas av stallkamraten Nico Rosberg och Ferraris Sebastian Vettel.

Det beror inte på att Hamilton fått sämre förutsättningar eller är mindre motiverad, snarare är Elgh tveksam till om britten kan hålla det hundraprocentiga fokus som krävs.

– Han håller på att skapa en ny image och har en ny managementgrupp som tydligen fokuserar mycket på USA. När de andra förarna stannar kvar i Spanien i tre dagar och tränar och jobbar med teamet, flyger han till Los Angeles på Oscarsgalan och dagen därpå är han på någon modeshow.

Orkar Hamilton mentalt?

– Jag har ingen anledning att betvivla hans egenskaper som förare, men min fråga är hur länge han orkar mentalt. Får Nico Rosberg en bra start blir det väldig press på Hamilton och då går det inte att hålla på att tänka på olika saker samtidigt, säger Elgh.

Mercedes dominans lär fortsätta, men i år tror både Elgh och Marcus Ericsson, ende svenske F1-föraren, att Vettel kan utmana.

Ericsson tippar honom som världsmästare, Elgh som tvåa bakom Rosberg.

– Jag har aldrig hållit Vettel som en stor mästare trots att han vann VM fyra år i rad (2010-2013), mer att hans framgång baserades på det material han hade. Men jag har ändrat uppfattning efter vad jag såg honom leverera med Ferrari förra året. Där har vi en kille som är oerhört motiverad. Jag tycker också att Ferrari närmast sig Mercedes. Med lite tur bli en fajt om VM med Vettel, säger Elgh.

Sågar Ecclestones uttalanden

Bernie Ecclestone, en av formel 1:s största makthavare, gick nyligen ut i brittisk media och gav sin egen sport en riktig råsop. "Tråkig" och "inte värd att betala för" för var några av utfallen.

Elgh skakar på huvudet.

– En sak har jag lärt mig när det gäller hans uttalanden är att det alltid finns en baktanke, alltid en agenda. Varför har han så dålig smak att han ens har mage att dra till med något liknande? Det är för mig helt ofattbart och inte undra på att det spekuleras i att hans tid snart är över.

Men Ecclestone är inte den ende som tycker att F1 tappat lite av sin charm. Fernando Alonso tycker att bilarna går för långsamt.

– Vilka är det som gnäller? De det inte går så bra för och de som var med förr och som säger att det var så mycket tuffare tidigare. Vad de glömmer är att före Michael Schumacher fanns det inte en enda vältränad förare. Inte konstigt att de var slutkörda och kollapsade.

– I dag är förarna vältränade elitidrottsmän. Det är skillnaden.

Vianney Le Caer/TT
Lewis Hamilton på parfymparty.