Nyheter Sverige

Expertens tips: Så blir du av med mördarsniglarna

Ted von Proschwitz ger sina bästa tips på hur man bekämpar den spanska skogssnigeln – mördarsnigeln.
Ted von Proschwitz ger sina bästa tips på hur man bekämpar den spanska skogssnigeln – mördarsnigeln.

Det är inget snigelår i år. Men det finns ändå mördarsniglar kvar där ute och de är ute efter din trädgård. Här är snigelexperten och biologen Ted von Proschwitz tips på hur du kan bekämpa dem.

Förra året var ett slags rekordår i antalet spanska skogssniglar, eller mördarsniglar som alla säger, som härjade runt i landet. Men i år har mördarsniglarna inte tagit sig under våren. Anledningen beror på att det regnade lite i maj, enligt snigelexperten och biologen Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska museum.  

– Sniglar övervintrar som unga, när det blir varmt i maj kommer de upp till ytan. Är det då torrt får de det tufft. De är torrkänsliga, men är det fuktigt och regnar mycket går de fort framåt redan från maj, säger han till Metro. 

LÄS MER: Daniel, 40, försöker kränga färska mördarsniglar på Blocket 

Om det är torrt klarar sig inte så många sniglar, så när det är dags för dem att lägga ägg framåt juni är det ett mindre antal. Även om fortplantningen är lyckosam blir det ändå ett mindre antal sniglar som sprids och äter upp våra trädgårdar. Metoderna för att ta död på dem är lika många som trädgårdsägare. 

– Vi kommer inte bli av med den arten, men man kan kombinera metoder för att hålla dem i schack, säger Ted von Proschwitz. 

Hans tips är att kombinera olika metoder, 

– Man börjar med att skaffa sig en överblick på trädgården, var sniglarna är mest och vad de gör. Man får använda en ficklampa och kolla på kvällen, de är nattaktiva. 

Den bästa effekten är att bekämpa dem på våren så fort de börjat visa sig – innan de börjar lägga ägg. Men det finns beprövade saker som går att göra även nu för att förhindra sniglarnas framfart, läs dem här nedan.