Nyheter Världen Sverige

Experter: Säpo jobbar på högvarv

Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.

Säkerhetspolisen jobbar på högvarv för att ta redo på om uppgifterna om ett förestående terrorattentat stämmer, enligt expertis.– Det sker på alla olika fronter, både lokalt, nationellt och internationellt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Säpo har antagligen satt ihop en särskild arbetsgrupp som uteslutande jobbar med frågan, enligt bedömare. Informationen är sannolikt så allvarlig att den måste tas på allvar – men det är inte säkert att den stämmer för det.

– Riktigheten i informationen kommer sedan att vara grund till vilka insatser man sätter in, om man behöver skydda mål eller lokalisera personer, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det handlar först och främst om att lokalisera var hotet mynnar från, och vad det riktas mot. Det är där de lägger resurserna.

Utredarna använder alla medel de kan, från tvångsmedel till spaning, till att prata med tipsare och säkerhetstjänster utomlands, säger han. Ranstorp anser att det är viktigt att Säpo går ut med information till allmänheten om händelsen när den är under kontroll.

– I och med att det har läckt ut information kring att man har gått upp i stabsläge och inte vill kommentera det i nuläget, så vore det positivt om man kommenterar det när situationen har lagt sig, så att man inte oroar sig i onödan.

Bedömare tror också att Säpo är angeläget om att inte upprepa misstaget från november då en asylsökande greps på felaktiga grunder i Boliden efter ett stort pådrag.