Nyheter Hälsogranskaren

Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Chiapuddingen är ett trendigt och populärt frukostalternativ. 
Chiapuddingen är ett trendigt och populärt frukostalternativ. 

Alla pratar om – och äter – chiafrön. Och ja, det lilla fröet är nyttigt men inte fullt så hälsosamt som du tror. Experterna: Det går att få i sig samma ämnen genom att äta de här tre sakerna du hittar i mataffären – till ett billigare pris

Corbis / All Over Press

Så här ser chiafröna ut innan de blötlagts.

”Chiafrön – därför ska du äta det varje dag”, ”Chiafrön: Uråldrig superfoodhemlighet”, ”8 anledningar att äta chiafrön”, ”Chiafrön – ett litet frö med bra turboeffekt” – det är ett litet axplock av de många artiklar som skrivits om chiafrön.

Och hälsomedvetna verkar inte få nog av att äta det. På Instagram finns i skrivande stund över 56 000 inlägg taggade med #chiapudding.
Men som med andra ”superfoods” kostar det att följa den hälsosamma trenden. Ett kilo chiafrön kostar i snitt ungefär 300 kronor.

Uppiggande gojibär var Viagra – stoppas

Hälsogranskaren har pratat med två experter som är eniga – fröna är nyttiga men inte fullt så nyttiga som det är lätt att tro.

– Vi säger att man ska försöka gå till en bättre fettkvalitet och äta mer omättade fettsyror och där är chiafrön bra – men inte bättre än andra fröer. Det är snarare så att chiafrön innehåller lite mindre fett än sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön och eftersom de har en lite lägre fetthalt så blir det lite mindre av de nyttiga fettsyrorna också, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Jana Pickova, lipidforskare och professor inom livsmedel på Sveriges lantbruksuniversitet, säger att chiafrön är bra precis som andra fröer:

– Det innehåller fett, proteiner och antioxidanter, men det gör linfrön och rapsfrön också. Man får inte så mycket extra med chiafrön men det är en innegrej som måste få komma och gå.

► Nej, det är inte farligt att äta vaxade äpplen

När det skrivs om chiafrön lyfts det ofta fram att det är rikt på protein, fiber kalcium och omega-3. På flera sajter står det att fröerna innehåller mer omega-3 än lax – och det stämmer, enligt Veronica Öhrvik.

– Chiafrön innehåller ungefär fyra gånger mer fleromättade fettsyror än lax. Men det är svårt att jämföra en portion. Ofta när man gör jämförelser jämför man per hundra gram och då stämmer det att chiafrön innehåller mer fleromättade fettsyror men man äter inte lika mycket fröer som man äter lax, säger hon och fortsätter:

– Visst stämmer det bra att chiafrön och andra frön innehåller omega-3-fettsyror men för att vi ska kunna nyttja dem måste man omvandla dem i vår egen kropp och det är man inte överens om hur pass effektivt vi gör det.

Och det är inte samma typ av fettsyra i chiafrön som i lax. Chiafröet kommer från växtriket och är en kortkedjad fettsyra som består av 18 kolatomer.  

– Fiskfett har upp till 22 kolatomer. Det är en väldigt stor skillnad om man pratar om växter kontra fisk, det är helt olika omega-3 fettsyror, säger Jana Pickova.

Hon förklarar att det i många fall är bättre att äta fettsyror med fler kolatomer eftersom människokroppen är dålig på att tillverka dem.

– Studier har visat att just fiskfettsyror är effektiva när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de tar bort inflammation från kärlen och vävnaden. Då är fisk betydligt bättre än chiafrön, säger Jana Pickova.

Nej, du kan inte "detoxa" din kropp

Samma slutsats drog Evelyn Tribole, en amerikansk dietist som skrivit boken "The ultimate Omega-3 diet” i en artikel i Chicago Tribune som publicerades för fem år sedan.

– Endast en liten andel av omega-3 i vegetabiliska källor omvandlas till den mest optimala formen när du äter det. Chiafrön gör anspråk på att vara en ny ”superfood” men mängden frön du sannolikt äter är ganska liten och inte tillräcklig för att ge meningsfulla mängder näringsämnen eller omega-3, sa hon då. 

Chiafröet må vara proppat med nyttigheter men eftersom det är just ett frö är det svårt att tugga sönder samtliga fröer när man äter dem och att man därmed inte tillgodogör sig alla näringsämnen.

– Mycket av det man tar upp är fibrer. Chiafrön innehåller mer men man kanske inte tuggar varje frö, säger Veronica Öhrvik.

Bluffmetod sågas: Det går inte att bota cancer med citron och bikarbonat

De två experterna är eniga – det går att få i sig samma hälsofrämjande ämnen genom att äta tre vardagsråvaror som du hittar i mataffären till ett lägre pris.

Chiapuddingen kan innehållsmässigt ersättas med en grönsallad med en matsked rapsolja eller linfröolja på och en bit fet fisk för att få samma effekt.

– Och alla grönsaker innehåller omega-3, inte så mycket förvisso eftersom det inte är så mycket fett i dem, säger Jana Pickova.

Livsmedelsverkets rekommendation är att äta fet fisk två gånger i veckan. En portion fisk motsvarar 100-150 gram, skriver de på sin hemsida.