Nyheter Världen

Explosioner i Kabul efter Kerrybesök

USA:s utrikesminister John Kerry på presskonferensen med Afghanistans president Ashraf Ghani.
USA:s utrikesminister John Kerry på presskonferensen med Afghanistans president Ashraf Ghani.

USA:s utrikesminister John Kerry fortsätter att göra oaviserade nedslag. På lördagen besökte han Kabul och uppmanade de afghanska talibanerna att återgå till fredsförhandlingar.

– Vi uppmanar talibanerna att gå in i en fredsprocess, en legitim process som får slut på våldet, sade Kerry på en presskonferens tillsammans med president Ashraf Ghani i Kabul.

President Ghani lade till att Afghanistan var i djupt behov av fred. Kerry som var där för att uttrycka sitt stöd för enhetsregering träffade även chefsminister Abdullah.

Strax efter att Kerry lämnade Kabul på lördagskvällen hördes flera explosioner i den afghanska huvudstaden. Talibanrörelsen har försvagats men nu har ledaren, mulla Akhtar Mansour befäst sin makt, och förbereder våroffensiven.

"Låt oss förbereda oss för avgörande strider mot fienden enbart för Allahs skull med stark beslutsamhet och gott sinnelag", skriver Mansour till sina följare på talibanernas webbsajt enligt AFP.

Afghanistan, USA, Pakistan och Kina har bildat en grupp som försöker få talibanerna till förhandlingsbordet. Men uppmuntrade av militära framgångar har talibanrörelsen avstått. Talibanerna har också en kravlista som de vill se förverkligade, bland annat att 13 000 amerikanska soldater ska lämna landet.

Massoud Hossaini
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.