Teknik Nyheter Toppnyheter

Explosionsartad barnfetma i Kina

Överviktiga barn på ett sommarläger i Wuhan i Kina där de ska lära sig att äta mer hälsoriktigt och röra på sig mer. Arkivbild.
Överviktiga barn på ett sommarläger i Wuhan i Kina där de ska lära sig att äta mer hälsoriktigt och röra på sig mer. Arkivbild.

En stor kinesisk studie visar att övervikt och fetma bland barn ökat explosionsartat de senaste årtiondena.Forskarna pekar på ändrade matvanor och ökade medelinkomster i hushållen.

– Kina har haft snabba socioekonomiska och näringsmässiga förändringar de senaste 30 åren. I dagens Kina äter människor mer och är mindre fysiskt aktiva än de var förr. Den traditionella kinesiska dieten har skiftat mot en som har mer fett och kalorier och mindre fibrer, säger doktor Ying Xiu Zhan, som lett studien vid hälsovårdsmyndigheterna i provinsen Shandong, till vetenskapstidskriften European Journal of Preventive Cardiology.

Studien har gjorts på två grupper barn på landsbygden i Shandong, en 1985 och en 2014. Totalt har 27 840 barn mellan 7 och 18 år fått sitt kroppsmasseindex (BMI) uträknat. Studien visar att övervikt och fetma bland pojkar har ökat mycket kraftigt, från under 1 procent 1985 till kring 16–17 procent 2014. Bland flickor är ökningen mindre, men fortfarande mycket kraftig.

Andra undersökningar har visat att kinesiska barn dricker mer läskedrycker och spelar mer dataspel.

– Ökningen av övervikt och fetma sammanfaller med ökade inkomster i hushåll på landsbygden och vi väntar oss att trenden fortsätter kommande decennier i Shandongprovinsen och andra regioner i Kina, säger Ying Xiu Zhan.

Läs också