Nyheter Världen

Explosivt fall flyttas till domstol

Brasiliens nuvarande president Dilma Rousseff.
Brasiliens nuvarande president Dilma Rousseff.

Högsta domstolen i Brasilien har preliminärt beslutat att flytta det politiskt explosiva fallet om förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva från landets högst uppsatte domare i korruptionsfall, Sergio Moro.

Fallet rör bland annat det faktum att den hårt ansatta Rousseff nyligen utsåg Lula da Silva som sin kanslichef. I den rollen kan han inte åtalas i en vanlig brottsmåldomstol, utan endast av Högsta domstolen. Dagens besked innebär också, om det träder i kraft, att Högsta domstolen tar hand om fallet.

Domstolen ogiltigförklarar också domare Moros beslut att publicera det mycket känsliga telefonsamtal polisen spelat in mellan Dilma Rousseff och Lula da Silva och som sägs bekräfta att utnämningen till kanslichef är ett sätt att skydda Lula från att bli gripen i korruptionsutredningen.

Lula är misstänkt för korruptionsbrott med kopplingar till det statliga oljebolaget Petrobras, en härva som kritikerna menar att Rousseff allra minst kände till och kanske även var delaktig i. Dilma Rousseff, som just har förlorat stödet från koalitionspartnern PMDB, riskerar att bli ställd inför riksrätt.

Läs också