Nyheter Världen

Expresident hävdar flyktingstatus

Maldivernas expresident Mohamed Nashid, som var landets första folkvalda, under en presskonferens i London tidigare i år. Arkivbild.
Maldivernas expresident Mohamed Nashid, som var landets första folkvalda, under en presskonferens i London tidigare i år. Arkivbild.

Maldivernas expresident Mohamed Nashid hävdar att han fått flyktingsstatus i Storbritannien. Men uppgifterna, som publicerades på 49-åringens hemsida, har inte bekräftats officiellt.

Expresidenten fängslades i fjol efter kontroversiella anklagelser om bland annat terrorism. Men i januari tilläts han att resa till Storbritannien för att få vård för en ryggmärgsskada som han fått efter att ha ramlat i fängelset.

Nashid säger nu att han inte har "något val" utan måste arbeta i exil mot president Abdulla Yameen.

"President Yameen har fängslat varje oppositionsledare och slagit till mot alla som vågar opponera sig eller kritisera honom", säger expresidenten i uttalandet på hemsidan där uppgiften om att Storbritannien accepterat honom som flykting tillkännagavs.

Han anklagar även regeringen för att ha avskaffat pressfriheten och andra friheter.

"Allt har gått förlorat", säger expresidenten.

Regeringen i Maldiverna hävdar att Nashid försöker att slippa sitt fängelsestraff, och tillägger att den skulle bli "besviken" om det bekräftas att Storbritannien låter sig bli "delaktigt i denna charad".

Vare sig Storbritannien eller Nashids parti har hittills verifierat uppgifterna om flyktingsstatus.