Nyheter Världen

Expresident kräver sanktioner

Maldivernas president Mohamed Nashid under en presskonferens i London tillsammans med människorättsadvokaten Amal Clooney.
Maldivernas president Mohamed Nashid under en presskonferens i London tillsammans med människorättsadvokaten Amal Clooney.

Maldivernas expresident Mohamed Nashid har tillfälligt släppts ur fängelse för att få vård utomlands. På en presskonferens i London kräver han sanktioner mot landets regering – men tvekar på om han kan resa hem igen.

Enligt journalister på mötet ska Nashid ha sagt att han definitivt återvänder till Maldiverna – "frågan är bara när och hur".

– Min medicinska situation är allvarlig. Jag har tillbringat en stor del av mitt vuxna liv i fängelse... och har torterats två gånger. Jag har kroniska ryggproblem, sade Nashid, enligt BBC-journalisten Olivia Langs rapportering på Twitter.

Regeringen på Maldiverna anklagar dock Nashid för att utnyttja frisläppandet i politiska ändamål.

– Det här är ingen medicinsk ledighet, det är medial ledighet, säger utrikesminister Dunya Maumoon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under presskonferensen, som han höll tillsammans med människorättsadvokaten Amal Clooney, krävde de riktade sanktioner mot regeringen.

Nashid blev 2008 landets första demokratiskt valda president, men avsattes 2012, i vad han själv beskrivit som en kupp. Han dömdes i mars förra året till 13 års fängelse för att ha beordrat gripandet av en domare när han var president 2012, i en rättegång som FN avfärdat som politiskt motiverad.