Sport

Extrastämma kan få Klitjko till OS

Om AIBA:s planer går i lås kan vi få se boxare av Vladimir Klitjkos rang i OS. Arkivbild.
Om AIBA:s planer går i lås kan vi få se boxare av Vladimir Klitjkos rang i OS. Arkivbild.

I sommarens OS i Rio kan proffsboxare för första gången få delta – och ställas mot amatörer. Men det återstår många hinder.

Det internationella boxningsförbundet AIBA har sedan en tid förberett den stadgeändring som öppnar för proffs i OS-ringen. I juni väntas de nya stadgarna antas på en extrastämma.

– AIBA vill öppna dörren för proffs. Boxning är troligen den enda OS-sporten som inte representeras av proffs, säger förbundets ordförande Ching-Kuo Wu.

– Stadgarna är det enda som hindrar detta just nu.

Det finns dock tvivel om det verkligen finns så många professionella boxare på världsnivå som skulle vilja ställa upp i OS-formatet med tre ronder. Men svenska proffsboxaren Klara Svensson gillar förslaget och skulle kunna tänka sig att ställa upp i OS – även om hon även ser nackdelar.

– Det är väldigt stora skillnader. Tänk er att Klitjko går upp mot någon amatörkille. Det känns som att skillnaden där skulle vara ganska stor. Det kan röra runt rätt mycket, säger hon till Viasatsport.se.

För att få ställa upp i OS måste proffsboxarna, precis som amatörerna, först kvalificera sig och bli uttagna av sina nationella förbund.

– Proffsboxare kommer att finnas i Rio. Jag vet inte hur många de kommer att vara, men de kommer att få gå igenom samma procedur som alla andra, säger Ching-Kuo Wu.

Svenska boxningsförbundets ordförande Tommy Lindström gillar Wus plan, men tror inte att den går att genomföra redan till sommarens OS.

– SOK och IOK lär inte acceptera en sådan här sak inför Rio, säger han till Viasatsport.se och pekar i stället ut OS i Tokyo 2020 som en rimligare tanke.