Nyheter Världen

Extremväder i delar av USA

Michael Tramonte och Nikki Conger försöker att rädda sina tillhörigheter när de flyr från sitt hus undan översvämningarna utanför Pontchatoula i Louisiana.
Michael Tramonte och Nikki Conger försöker att rädda sina tillhörigheter när de flyr från sitt hus undan översvämningarna utanför Pontchatoula i Louisiana.

Skyfall och översvämningar i delar av södra USA har krävt minst tre människoliv. Samtidigt svettas östkustborna i en värmebölja och kvalmigt hög luftfuktighet.

I sydöstra Louisiana och södra Mississippi har översvämningarna tvingat myndigheter att stänga flera vägar. Otaliga räddningsinsatser har utförts, och minst en stad har skurits av från omvärlden medan ett lågtryck rör sig sakta västerut längs kusten vid Mexikanska golfen.

På fredagen omkom minst tre människor till följd av översvämningarna. I staden Zachary nära Louisianas huvudstad Baton Rouge drunknade en man när han försökte fly från vattenmassorna.

– Vi gick ut och han halkade och föll. Han hamnade i vattnet. Vi försökte rädda honom, men det gick inte, säger Vernon Drummond, som delade lägenhet med mannen, till tv-stationen WAFB.

I området har det på kort tid fallit 380 millimeter regn, och de närmaste två dagarna väntas ytterligare drygt 250 millimeter.

– Även för dem är det väldigt ovanligt, konstaterar David Roth på nationella vädertjänsten.

Louisianas guvernör John Bel Edwards har utlyst nödläge, och han står i ständig kontakt med räddningstjänster och andra myndigheter i de värst drabbade områdena. Kommunstyrelsens ordförande Layton Ricks i Livingston i Baton Rouge-området säger att man haft en av de värsta stormarna någonsin med skyfall och häftiga översvämningar.

Vädertjänsten varnar för fler översvämningar under helgen medan väderområdet rör sig norrut.

Samtidigt har New York, Philadelphia, Washington DC och andra delar av östkusten drabbats av en värmebölja. Kombinationen av hetta och hög luftfuktighet gör att det känns som 43 grader Celsius enligt vädertjänsten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset