Sport

Färdigspelat för Li Fen och Karlsson

Kristian Karlsson slogs ut av vitryssen Vladimir Samsonov i OS-pingisens singelspel.
Kristian Karlsson slogs ut av vitryssen Vladimir Samsonov i OS-pingisens singelspel.

Med den regerande OS-mästarinnan på andra sidan bordet blev uppgiften för svår för Li Fen.Och Kristian Karlsson förmådde inte slå hål på stensäkre veteranen Vladimir Samsonov.I tredje omgången tog det stopp för svenskarna i singelspelet i OS-pingisen.

Kristian Karlsson förde länge matchen i tredje omgången mot Vladimir Samsonov. Men den vitryske världsnian har tillhört världstoppen i två decennier och tog över mer och mer. Han vände 1–2-underläge och vann med 4–2 i set och var speciellt nöjd med en sak:

– Det är första gången jag vinner över en svensk i OS. I Sydney och Peking förlorade jag mot Waldner och Jörgen Persson, säger 40-årige Samsonov, som gör sitt sjätte OS och ju var i VM-finalen mot Jan-Ove Waldner 1997.

Kristian Karlsson fyllde 25 i lördags och har betydligt fler år kvar i pingishagen. Men Samsonov ville inte hylla bara sin rutin för segern.

– Nej, då hade jag varit både världsmästare och olympiska mästare. Det finns andra delar också, säger han med ett leende.

Som hans mycket täta försvar. Karlsson tvingades till allt svårare slag för att få hål på Samsonov och missarna blev till slut för enkla och många.

– Jag klarade inte av att fullfölja alla bollar. Man måste spela lite på gränsen för att det inte ska bli att han får komma in i sitt försvar. Han är så fruktansvärt säker. Då blir det lite enkla missar. Det är det som skiljer oss, säger Sverigeettan, som dock har vunnit två av sex möten med honom.

Föll mot mästarinnan

Kinesiskan Li Xiaoxia slog ut Li Fen, svenska ex-kinesiskan från Malmö, också i tredje omgången, i fyra raka set. Världsfemman slog oväntat sin landsmaninna Ding Ning i OS-finalen i London 2012 och är vid 26 års ålder ännu säkert förankrad i världstoppen och seedad trea i Rio.

– Jag har bra form nu. Men i dag kunde jag inte röra henne. Hon var väldigt bra, säger Li Fen.

Li Xiaoxias seger skrevs till 11–7, 11–7, 11–8, 11–7. En klar seger, även om Li Fen klarade sig från utklassning.

– Hon var fyra bollar bättre i varje set. Li Fen blev tvingad att spela lite för svårt spel. Li Fen spelade ju mycket bättre nu än i första matchen, säger damkaptenen Thomas von Scheele.

Siktar mot Tokyo

Li Fen har sedan EM-guldet 2013 tappat ett år i samband med barnafödande och har dessutom haft besvär med skador, framför allt i armbågen i spelarmen. Hon kom till Rio som 43-rankad och kommer sannolikt att klättra igen trots att hon är 39 år. Och karriären kommer att fortsätta länge än.

– Jag är nöjd, jag vann en match i mitt första OS, säger Li Fen, som inte tvekar att satsa mot ett OS till.

– Jag kämpar för Tokyo 2020. Jag kommer!

Till skillnad mot Li Fen så har Kristian Karlsson chans till revansch i lagtävlingen i OS, tillsammans med Pär Gerell och Mattias Karlsson.

– Vi ska ta medalj, säger Karlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset