Nyheter Sverige Sverige-topp

Färja tog in vatten – tvingades vända

Tallinks färja Victoria 1 tog in vatten på väg mot Stockholm och fick vända tillbaka till Tallin. ARKIVBILD.
Tallinks färja Victoria 1 tog in vatten på väg mot Stockholm och fick vända tillbaka till Tallin. ARKIVBILD.

En av Tallinks passagerarfärjor började ta in vatten när den åkte in i stormen Helga i går kväll. Färjan, som var på väg mot Stockholm med cirka 1 500 passagerare tvingades vända på Östersjön.– Det var obehagligt, säger passageraren Ninna Bengtsson.

Det var vid 23-tiden som det plötsligt meddelades i högtalarna att färjan skulle vända tillbaka mot Tallinn. Någon anledning angavs inte. Tidigare under kvällen hade däck stängts av på grund av regnet och de hårda vindarna och inne i båten kände passagerarna tydligt den rejäla sjögången, berättar Ninna Bengtsson.

– De sade bara att nu vänder vi tillbaka. Det var jättedramatiskt. Man var mitt ute på havet och det var guppigt och gungigt och så visste man inte vad som hänt.

►LÄS MER: Tågtrafik ställs in efter stormen Helga

Enligt rederiet tvingades de vända tillbaka efter att färjan börjat ta in vatten sedan två fönster skadats i samband med att en antenn slitits loss. Bilder från båten visar vatten som flödar över golvet i en av färjans korridorer, som evakuerades.

– Det har blåst mycket och i den här sjön lossnade olyckligtvis radarantennen som sitter längst fram på stäven. Den åkte in i två rutor på konferensavdelningen - och då blir det blött, uppger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja till Expressen

►LÄS MER: Minst 8 000 utan ström efter Helga

Färjan närmade sig Tallinn vid 3.30-tiden, och låg ett tag utanför stadens kust innan den lade till. Vid 7-tiden hade passagerarna börjat kliva av båten.

– Alla hade ju ett visst fartyg i åtanke, säger Ninna Bengtsson, och syftar på Estonia som förliste på Östersjön på 90-talet.