Sport

Färjestad: "Vi ska till slutspel"

Färjestad besegrade Brynäs.
Färjestad besegrade Brynäs.

Det blev respass för Färjestad i play in förra året. Men efter 2–0 mot Brynäs på fredagskvällen har nu Karlstadslaget en kvartsfinalplats i egna händer inför de två avslutande matcherna av grundserien.– Vi ska till slutspel. Det är topp sex – eller ännu hellre topp fyra – och inget annat som gäller. Så har det varit hela tiden, slår lagkaptenen Magnus Nygren fast.

För knappt ett år sedan såg just Brynäs till att Färjestad missade slutspel för första gången på 20 år då Gävlelaget vann play in-serien lagen emellan med 2–1 i matcher.

På fredagskvällen tog Färjestad gruvlig revansch då man raderade den mikroskopiska chans som Brynäs hade kvar att ta en av kvartsfinalplatserna.

Karlstadslaget avancerade samtidigt upp på femte av de sex klara slutspelsplatserna och skickade i samma veva ner Djurgården till play in.

Stockholmslaget är nu tre poäng bakom Färjestad och en bakom sexan Växjö med sex pinnar kvar att spela om.

– I dag försöker vi stänga till så mycket som möjligt och spelar slutspelshockey, så jag tror att polletten börjar trilla ner mer och mer. Jag skulle vilja säga att SHL och Elitserien aldrig har varit så här jämn någon gång. Vi börjar förstå hur extremt mycket som krävs för att ta tre poäng ända in i slutet, analyserar Nygren.

Bjudning gav 1–0

Just den här kvällen gav en bjudning från Brynäsbacken Anssi Salmela Färjestad chansen att avgöra matchen redan efter 9.10 av första perioden.

Salmela uppfattade inte att Färjestadsforwarden Milan Gulas kom som skjuten ur en kanon från utvisningsbåset och passade just då pucken tvärs över isen.

Gulas snodde i farten åt sig pucken, skottfintade helt fri Felix Sandström ur position och lade iskallt in 1–0-målet mellan benen på Brynäsmålvakten. 2–0 kom med 22 sekunder kvar av tredje i tom kasse.

Tålamodet avgjorde

Men visst var det tålamodet, viljan att behålla humöret och ta emot två smällar för varje smäll man själv delade ut som avgjorde.

Brynäs försökte sannerligen reta Färjestad ur matchen. Och misslyckades, konstaterar Magnus Nygren.

– Det är det som det handlar om. Ställa sig upp och köra. Det finns ingen plats för gnällspikar om man har som mål att gå så långt som möjligt. De sållas bort tidigt ur det här spelet och i den här ligan. Nu var det äntligen lite känsla av slutspelshockey och krig om varenda millimeter, det har vi väntat på.