Nyheter Toppnyheter

Färre barn – men fler på jorden

Varje sekund föds i snitt 2,6 människor. Men antalet barn i världen har slutat öka. Arkivbild.
Varje sekund föds i snitt 2,6 människor. Men antalet barn i världen har slutat öka. Arkivbild.

När det nya året inleddes hade jordens befolkning ökat till nästan 7,4 miljarder. Men antalet barn har slutat öka och 75 procent av alla människor lever i dag i länder där varje kvinna får två eller färre barn.

– Den stora nyheten är att antalet barn har slutat öka. Det som ökar är antalet vuxna, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

När klockorna ringde in det nya året var vi cirka 7,4 miljarder, varav knappt 2 miljarder är barn under 15 års ålder, enligt den Hannover-baserade stiftelsen Weltbevölkerung. Under det gångna året har vi blivit 83 miljoner fler – motsvarande ett Tyskland till – men de var alla vuxna, säger Hans Rosling.

Afrika växer

FN uppskattade i somras att världens befolkning kommer att öka till 9,7 miljarder till år 2050. Medan Europas befolkning kommer att minska något så väntas den i stället mer än fördubblas i Afrika under samma period.

– I Afrika blir det fler barn, men i Europa och Asien minskar antalet barn med motsvarande antal, så det totala antalet barn förblir detsamma. Afrika består i dag av ungefär en miljard människor. De kommer vid slutet av detta århundrade enligt FN:s beräkningar att vara ungefär tre eller fyra miljarder, berättar Hans Rosling.

Enligt FN:s nypublicerade fertilitetsrapport för 2015 lever 75 procent av världens befolkning i länder som bara får två barn per kvinna eller färre. Men i Afrika får kvinnor i genomsnitt 4,7 barn per kvinna. Med nuvarande utvecklingstakt väntas antalet barn per kvinna ha sjunkit till tre år 2050 och till två vid seklets slut.

"Börja vara artig"

– Hela den här fixeringen vid antalet människor är föråldrad. Man behöver inte bry sig om hur många människor det finns i Afrika. Vad man behöver bry sig om är hur människor ska kunna ta sig ur extrem fattigdom. Då behöver de skola, basal sjukvård och lite saker som förbättrar deras produktivitet, såsom vatten, spisar. Och vips så ber de om preventivmedel, som då måste finnas tillgängliga.

TT: Vad ser du för värld framför dig 2050, när antalet människor i Afrika fördubblats?

– Mitt råd är att börja vara artig mot afrikaner redan i dag. De kommer att bli våra kunder, partner, turister. Afrika rör på sig med enorm hastighet och det kommer att bli stort, med mycket människor. Det är oundvikligt.

– Miljöproblemen beror inte på de som blir fler i Afrika. De beror på konsumtionen hos de rikaste tre miljarderna, som står för 85 procent av koldioxidutsläppen, säger Hans Rosling.

Henrik Montgomery/ TT
– Hela den här fixeringen vid antalet människor är föråldrad. Man behöver inte bry sig om hur många människor det finns i Afrika. Vad man behöver bry sig om är hur människor ska kunna ta sig ur extrem fattigdom., säger professor Hans Rosling.