Nyheter Sverige

Färre kopparstölder längs järnvägar

Koppar, som finns i kablar och i den anläggning som förser tåg med ström, utövar en lockelse för kriminella i jakt på snabba pengar. Arkivbild.
Koppar, som finns i kablar och i den anläggning som förser tåg med ström, utövar en lockelse för kriminella i jakt på snabba pengar. Arkivbild.

Landets tågtrafik störs med jämna mellanrum ordentligt av koppartjuvar. Stölderna längs med järnvägarna kostar samhället miljoner, men nu börjar Trafikverket få bukt med problemet.

– Vi ser en tydligt vikande trend av stölder, säger Christer Ahlin, chef för järnvägsunderhållet i distrikt väst, till TT.

Koppar, som finns i kablar och i den anläggning som förser tåg med ström, utövar en lockelse för kriminella i jakt på snabba pengar och mindre nogräknade skrothandlare. Stölder sker frekvent – under tisdagen var det dags igen. Trafiken genom Karlstad drabbades av omfattande störningar efter stölder.

– Det här slår ut trafiken helt och hållet, säger Christer Ahlin och berättar att stölderna kostade runt 25 miljoner kronor bara år 2014.

Ett år tidigare började Trafikverket dna-märka sin koppar i kablar och andra delar. En vätska som penslas på metallen avslöjar en unik kod, och att kopparen är märkt syns endast under ultraviolett ljus. Genom koden kan den stulna kopparen sen spåras till en specifik plats, och såväl tjuvar som oseriösa handlare kan bindas till brott.

Allt fler banor märks med medlet. Framgångsrikt, menar Christer Ahlin som påpekar att kopparpriset dessutom gått ner.

– Där stölder sker byter vi också ut koppar mot aluminium.

Adam Ihse / TT
Kopparledningar på järnvägen stöldskyddas i Göteborg år 2013 med osynlig dna-märkt färg. Arkivbild.