Nyheter Världen Sverige

Få kvinnor ansluter sig till IS

Kvinnor som ansluter sig till IS får inte delta i regelrätta strider. Bilden från 2014 visar, enligt nyhetsbyrån AP, IS-anhängare i syriska Raqqa. Arkivbild.
Kvinnor som ansluter sig till IS får inte delta i regelrätta strider. Bilden från 2014 visar, enligt nyhetsbyrån AP, IS-anhängare i syriska Raqqa. Arkivbild.

Av närmare 300 personer som lämnat Sverige för att ansluta sig till islamistiska terrorgrupper är 35 kvinnor.– Men de får inte åka ut i strid, säger Syrienkännaren Yasir Al-Sayed Issa.

Kvinnor som frivilligt ansluter sig till islamiska staten (IS) deltar på andra sätt än genom strid i den väpnade kampen. De kan exempelvis ingå i kvinnobrigaderna, en sorts poliser som står för ordningen bland andra kvinnor.

– Jag känner också till fall där de är med och undervisar barn i skolor, säger Yasir Al-Sayed Issa.

Omöjligt utan smugglare

Yasir Al-Sayed Issa, som är människorättsaktivist, har själv tagit sig in i Syrien under pågående krig. Han säger att det är i stort sett omöjligt att ta sig in i landet utan hjälp från smugglare.

– Den turkiska gränsen mot Syrien är stängd och du klarar inte ensam av att ta dig in där. Du måste ha ett kontaktnät och ta hjälp av smugglare eller andra personer vid gränsen som besitter makt, säger Yasir Al-Sayed Issa.

I fallet med den 17-åriga linköpingsflickan pågår en brottsutredning i Sverige som gäller misstänkt människohandel, en rubricering som snarare är kopplad till rekryteringen.

Totalkontroll inom området

Många unga människor har inte besparingar som räcker till flyg, övernattningar och människosmugglare. Antingen tar de dyra lån eller så får de hjälp av IS-anhängare.

De redan anslutna är starkt involverade i att locka fler, men Yasir Al-Sayed Issa tycker att det är viktigt att poängtera att de västerlänningar som åker gör det frivilligt. De är inte utsatta för kidnappningar eller tvång. På sin höjd är de utsatta för någon form av grupptryck, säger han.

– Men när de frivilligt tagit sig in i området, då har IS total kontroll över deras liv. I fall där personer visat tecken på missnöje och velat lämna har de blivit väldigt illa behandlade. Kvinnor kan utsättas för våldtäkter, misshandel och behandlas mer eller mindre som slavar.

Relationer till anslutna

Den gemensamma nämnaren för många som lämnat Sverige för att ansluta sig till IS är ofta att de har relationer till andra som redan anslutit sig. Dessutom utgör löftet om ett kalifat, en islamsk stat, där man ska leva ett liv som styrs enligt IS syn på islam, en stark lockelse, enligt Yasir Al-Sayed Issa.

Men det finns också exempel på kvinnor som använt IS som en utväg och ett sätt att fly från problematiska familjeförhållanden i Sverige.