Nyheter Sverige

Få tar emot avhoppare från Kommunal

Många tidigare medlemmar i Kommunal visar intresse för andra fackförbund. Arkivbild.
Många tidigare medlemmar i Kommunal visar intresse för andra fackförbund. Arkivbild.

Flykten från Kommunal fortsätter. Men den som försöker byta till ett annat fack riskerar att få ett nej.

– Många vill säkert vara med i facket, så det kan bli en obehaglig överraskning att man inte har så mycket att välja på, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, som forskar om facklig organisering.

Ringer dagligen

Telefonen har gått varm hos flera fack de senaste dagarna. Förra veckan tog Vårdförbundet emot över hundra samtal från vårdanställda kommunalare.

– De ringer fortfarande dagligen, säger Therése Alsing, chef för medlemsservicen på Vårdförbundet, och fortsätter:

– Vi kan tyvärr inte ta emot dem, då det bara är våra fyra yrken – sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska – som kan bli medlemmar här.

Även fackförbundet SAC Syndikalisterna, som ytterst sällan ingår kollektivavtal, säger sig ha fått in över hundra intresseanmälningar via sin hemsida. SAC tar emot – men hos Unionen, som organiserar privata tjänstemän, får avhoppade kommunalare som hört av sig nej.

Stå för notan

Vision, som omfattar både privat och offentligt anställda, nekar ingen av de som ringer att gå med, säger Louise Holmström, chef för Vision Direkt.

– Men vi för ett resonemang med de som hör av sig och förklarar att eftersom de jobbar inom Kommunals avtalsområde så kan vi inte företräda dem fullt ut.

Fackliga alternativ för vårdbiträden, barnskötare och Kommunals andra yrkesgrupper är således få.

– Det är egentligen bara de som har avtal för yrket eller branschen ifråga som kan företräda medlemmar och hjälpa dem, konstaterar professor Anders Kjellberg.

Avhoppare som väljer att stå helt utanför omfattas visserligen av det kollektivavtal som finns på arbetsplatsen. Men en tvist med arbetsgivaren kan bli dyr.

– Då får man vända sig till en advokatbyrå. Det kostar stora pengar.

Moraliskt tveksamt

Om många som jobbar på ett mindre, privat vårdföretag lämnar facket kan det också få konsekvenser för arbetsplatsens kollektivavtal, menar Kjellberg.

– Det finns en risk för att kollektivavtalet inte förnyas när det löper ut. Då är det inte heller säkert att arbetsgivaren fortsätter teckna försäkringar eller betala in till tjänstepensionen.

Aftonbladets avslöjande kring lyxkrogen Metropol Palais i Stockholm, ägd av Kommunals bolag Lyran, har väckt stor ilska. De som lämnar facket gör det av moraliska skäl. Inte helt oproblematiskt, tycker Kjellberg.

– Det är också moraliskt tveksamt att åka snålskjuts på de som stannar kvar, att bli "gratispassagerare".