Nyheter Världen

Få tecken på förändring i Nordkorea

Fyrverkerier över huvudstaden Pyongyang, efter en den första partikongressen i landet på 36 år.
Fyrverkerier över huvudstaden Pyongyang, efter en den första partikongressen i landet på 36 år.

En politisk teater för att befästa diktatorn Kim Jong-Uns makt – med få konkreta nyheter eller besked om förändringar.Den bedömningen gör analytiker av partikongressen i Nordkorea, som var den första på 36 år.

– Om den här kongressen skickade något budskap till världen utanför, så var det: "Vänj er vid att vi kommer att fortsätta att göra precis som vi har gjort", säger Nordkoreaexperten Stephen Haggard till nyhetsbyrån AFP.

En uppmärksammad förändring var Kim Jong-Uns val av kläder. I stället för att klä sig i traditionell Mao-kostym, som hans far Kim Jong-Il oftast gjorde, bar 33-åringen en västerländsk kostym med slips. Något som även hans farfar, Nordkoreas grundare Kim Il-Sung, ibland gjorde.

– Det verkar som att Kim Jong-Un inte bara är intresserad av att se ut som sin farfar, han vill också styra på samma sätt, säger Michael Madden vid Johns Hopkins-universitet, till AFP.

Den unge diktatorn utnämndes till partiordförande, liksom hans farfar gjorde på 1950-talet. 33-åringen har också under sin korta tid vid makten stärkt partiets maktbalans i förhållande till den mäktiga militären, vars inflytande växte under fadern Kim Jong-Il.

I övrigt tycks kursen ligga fast. Satsningarna på att bli en kärnvapennation att räkna med – och frukta – fortsätter, medan konkreta besked om ekonomiska reformer till uteblev.

Wong Maye-E/AP/TT
Kim Jong-Uns val av slips och kostym under kongressen, i stället för en Maokostym, tyder enligt bedömare på att den unge diktatorn vill styra som sin farfar, Kim Il-Sung. Arkivbild.
Wong Maye-E/AP/TT
Under parollen "Länge leve Arbetarpartiets sjunde kongress" tågade hundratusentals människor över Kim Il-Sung-torget på tisdagen, efter att partikongressen avslutats.
Wong Maye-E/AP/TT
Partidelegater applåderar ett tal under partikongressen. Ett 30-tal utländska journalister släpptes in i byggnaden, men bara under tio minuter under kongressens sista dag.