Teknik Nyheter Sverige

Fåglar kvittrar i meningar

Meningsfullt kvitter. Den japanska talgoxen kan kombinera läten för att få nya betydelser, precis som vi människor. Arkivbild.
Meningsfullt kvitter. Den japanska talgoxen kan kombinera läten för att få nya betydelser, precis som vi människor. Arkivbild.

Människan är inte ensam om att kommunicera med meningar. Fåglar kan också kombinera "ord" för att generera nya betydelser, så kallad syntax.

Det konstaterar svenska, japanska och tyska forskare i Nature Communications efter att ha studerat den japanska talgoxen, känd för sin varierande sångrepertoar.

Efter att ha spelat upp olika läten för fåglarna kunde forskarna konstatera att vissa läten (A) betyder "sök fara", medan andra (B) betyder "kom hit".

När forskarna spelade upp dessa två läten för fåglarna i rätt ordning (AB), närmade de sig samtidigt som de sökte efter fara. Om lätena däremot vändes i fel ordning (BA) hände ingenting. Fåglarna svarade inte.

"Denna studie visar att syntaxen inte är unik för mänskligt språk, utan att den även utvecklats oberoende av fåglar", skriver David Wheatcroft vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien. Att förstå varför syntax har utvecklats hos den japanska talgoxen kan ge insikter om motsvarande utveckling hos människan, anser han.