Sport

"Får inte ut den fulla kapaciteten"

Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson gör sin sista match ihop på måndag.
Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson gör sin sista match ihop på måndag.

Efter åtta år tar epoken med Ola Lindgren och Staffan Olsson som förbundskaptener slut på måndag, när Sverige möter Brasilien i en betydelselös sista gruppspelsmatch.– Någonstans få vi ta det ansvaret, att vi inte får ut den fulla kapaciteten som finns där, säger Lindgren.

Det började 2008 och tar slut nu. Under åtta år har de forna storspelarna lett landslaget, med OS-silvret i London och fjärdeplatsen på hemma-VM 2011 som de stora höjdpunkterna.

Vem eller vilka som leder landslaget i höst är inte klart. Faktum är att Ola Lindgren kan bli kvar då hans kontrakt sträcker sig till nästa sommar.

– Jag kan inte svara någonting på det. Den överenskommelse som finns och är gjord är att Staffan och jag slutar nu. Sedan vet jag hur situationen är för förbundet också och jag har ett kontrakt, så jag kan inte svara mer på det egentligen, säger han.

OS i Rio de Janeiro kommer att få räknas in som en av de större besvikelserna under deras tid tillsammans. Mot Polen kom den fjärde raka förlusten (24–25) och Sverige kan inte längre nå kvartsfinal trots att en match återstår.

Tappar självförtroende

Dessförinnan föll Sverige mot Tyskland, Egypten och Slovenien.

– Egyptenmatchen blir lite knäcken för hela turneringen. Den måste vi vinna, säger Lindgren.

– Vi har ett grepp i den här matchen mot Polen också som vi inte ska släppa. Men så blir det en utvisning och så ställer det till det. Man kan kompensera det bra om man kan spela disciplinerat i anfallsspelet, men vi bjuder ju på många mål. Polen bjuder inte oss på ett enda. Det handlar ju om erfarenhet.

– Jag är lite säker på att det är det här med att tänka på att förlora matchen, att man blir lite försiktig och tappar självförtroende.

I OS har Sverige saknat spelare som Jonas Källman, Niclas Ekberg och Viktor Östlund på grund av skada. Avbräcken har märkts under mästerskapet, kanske framförallt i försvarsspelet där saknaden av Jonas Källman stundom varit stor.

Ladda om

Lindgren och Olsson valde att i truppen, som i OS bara få bestå av 14 spelare i stället för normala 16, satsa på bara en mittnia i Jim Gottfridsson.

– Jag tycker det är svårt när man är 14 spelare, man måste tänka lite defensivt. Det är möjligt att en spelare som Jesper Konradsson, med kreativitet och fart, ska vara med. Men har du 14 spelare och vi får röda kort så kan man inte få ihop det defensivt. Så någonstans har man fått kompromissa med laguttagningarna.

– Vi försökte hitta en balans i truppen.

Matchen mot Brasilien ska spelas trots att den inte betyder någonting för Sveriges resultat. Men betydelselös blir den inte.

– Ära. Och erfarenhet och att lära sig att ladda om trots förlusten. De ska ju fortsätta, många av de här killarna och dra nytta av den här erfarenheten och lära sig att vända en negativ trend till något positivt.

– Det kommer att bli en häftig match; Brasilien och fullt ös. Det är bara att bjuda upp till kamp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset