Sport

Får Källman filma även i Rio-OS?

Vänstersexan Jonas Källman, 34, laddar upp inför helgens OS-kval i handboll mot Iran, Slovenien och Spanien i Malmö Arena.
Vänstersexan Jonas Källman, 34, laddar upp inför helgens OS-kval i handboll mot Iran, Slovenien och Spanien i Malmö Arena.

Filmen om OS-silvret i London blev en stor succé.Blir det en uppföljare i Rio de Janeiro?– Efter OS-kvalet kan jag svara på den frågan, säger filmaren Jonas Källman.

När Sverige överraskande tog ett OS-silver i London 2012 dokumenterade sexmetersspelarna Jonas Källman och Niclas Ekberg den bragdartade resan. Runt 17 timmar råmaterial klipptes ner till en 30–40 minuter lång film, som visades för ett 100-tal personer.

– Det var skoj att köra igenom det och man kan ha det när man är lite äldre och kolla på det, säger Källman.

"Jag filmar bara"

Duon var filmmakare även vid EM 2014 i Danmark och VM 2015 i Qatar, men under EM i Polen i vintras blev det produktionsstopp.

– Det blir lite samma saker hela tiden. OS:et var ändå det bästa utan tvekan – för det var så mycket runt omkring man kunde göra. Annars blir det mest hotell, hall, matcher, hotell, hall, matcher.

Högersexan Ekberg står för det tekniska medan vänstersexan Källman håller i kameran.

– Det är utan tvekan Ekberg som kan det mest tekniska med dator och att klippa. Jag filmar bara – det är enklare.

TT: Blir det en OS-uppföljare i Rio de Janeiro till sommaren?

– Först och främst koncentrerar vi oss på kvalet. Efter OS-kvalet kan jag svara på den frågan.

"Få förunnat"

Under EM hade Källman ryggproblem, men nu mår den 34-åriga kroppen bra.

– Det var bara hederligt gammalt ryggskott. Det känns hur bra som helst, säger Källman, som till vardags spelar i den ungerska klubben Pick Szeged.

I OS-kvalet väntar Iran, Slovenien och Spanien kommande fredag–söndag i Malmö Arena. De två främsta lagen får spela OS-turneringen.

– Det är få förunnat att vara med på ett OS. Det är klart att det är en stor upplevelse. London var ett av mina största ögonblick i karriären. Framför allt med hela mästerskapet och sedan fick vi med oss en medalj hem också – det var helt otroligt, säger Jonas Källman.