Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Förälders mobil säkerhetshot vid bad

Regel nummer ett på badstranden: Släpp aldrig badande barn med blicken. Arkivbild.
Regel nummer ett på badstranden: Släpp aldrig badande barn med blicken. Arkivbild.

Åtta av tio svenskar tycker att det vore bra att förbjuda mobiler och läsplattor i badhus. Men ett skärmförbud på badstranden anser de flesta är att gå för långt.– Ett förbud på badstränder är nog ogörligt. Samtidigt vet vi att många vuxna brister i tillsynen av små barn, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet.

Ett antal simhallar har redan gjort det: förbjudit mobiltelefoner och annat skärmförsett, för att slippa smygfotografering och för att öka säkerheten för barn. Skärmförbudet i badhus stöds av 79 procent av de tillfrågade i en undersökning Trygg-Hansa låtit göra. Skärmförbud på stranden fick däremot bara stöd av 21 procent.

I bubbelpoolen

Svenska Livräddningssällskapet får ofta rapporter om att vuxna vid såväl bassänger som stränder haft ögonen på annat än sina barn.

– Det är inte bara mobiler som avleder, det har hänt att vuxna krupit ned i bubbelpoolen och lämnat ett litet barn utan tillsyn. Därför tror jag mer på information än förbud, säger Anders Wernesten.

Vad många vuxna inte inser är att en olycka sker så oerhört fort, fortsätter han.

– Ett barn som ramlar ned från en brygga kan vara försvunnet och förlorat på en sekund. Därför ska man alltid ha små barn inom armlängds avstånd.

Nära drunkning

Drygt var tredje, eller 35 procent, i Trygg-Hansas undersökning har varit med om att ett barn i närheten varit nära att drunkna.

– Ett litet barn som hamnar under vattenytan och blir uppfiskad på en gång är ju egentligen också ett drunkningstillbud, men ingen pratar om det. Så det skulle inte förvåna mig om siffran egentligen är högre, säger Anders Wernesten.

Hans uppmaning till alla som ska ta sina eller andras barn till stranden i sommar är kort och koncist:

– Hjälps åt. Badvakta varandra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset