Nyheter Världen

Förödelse efter kastprotesterna

Utbrända fordon efter protesterna i Rohtak i delstaten Haryana i norra Indien på söndagen.
Utbrända fordon efter protesterna i Rohtak i delstaten Haryana i norra Indien på söndagen.

Lokalbefolkning och företagare i delstaten Haryana i norra Indien samlar sig efter över en vecka av upplopp som orsakat stor förstörelse och skördat ett tjugotal liv.

Samtidigt kämpar den indiska huvudstaden Delhi fortfarande med en vattenkris.

Ledare för kasten jat kom på måndagen överens om att avsluta protesterna i Haryana efter att regeringsrepresentanter lovat att tillmötesgå vissa av deras krav på särskilda kvoter för jatmedlemmar till statliga jobb och utbildningsplatser.

Protesterna kulminerade i helgen i plundring, brända butiker och blockerade vägar och tågbanor. Minst 850 tåg fick ställas in och 500 fabriker stängas.

– Jag har ingenting kvar nu, berättar en uppgiven man i staden Rohtak som fått sina butikslokaler utbrända.

Tusentals soldater sattes in för att stävja protesterna och flera demonstranter ska ha skjutits ihjäl, enligt medieuppgifter. Totalt har 19 människor mist livet och 170 skadats under oroligheterna enligt myndigheterna.

Stora delar av den närliggande indiska huvudstaden Delhi kämpar fortfarande med begränsad vattenförsörjning efter att en viktig kanal skadats i samband med att demonstranter tillfälligt tog kontroll över den. Myndigheterna varnar att det kan ta upp till två veckor att helt återställa vattenförsörjningen och uppmanar människor att fortsätta ransonera sin förbrukning.