Teknik Nyheter Sverige

För många sammansvurna röjer bluffen

Den 21 juli 1969 beträdde Neil Armstrong och Edwin Aldrin månen – eller?
Den 21 juli 1969 beträdde Neil Armstrong och Edwin Aldrin månen – eller?

Månlandningen var en bluff – eller? Trots övertygande bevisning envisas många med att tro på konspirationsteorier. Men sannolikheten för att en sådan teori ska hålla i längden är extremt liten.

Inte sällan uppstår konspiratoriska tankar kring vetenskap. Vacciner innehåller farliga ämnen, klimatuppvärmningen är en bluff, eller att läkemedelsindustrin undanhåller botemedel mot cancer för att tjäna pengar, och så vidare.

Men precis som alla andra sammansvärjningar förutsätter dylika teorier att de inblandade håller truten. Och ju fler sammansvurna, desto svårare blir det.

Drygt tre år

Annars går det som för en annan konspirationsteori (som visade sig vara sann) – att amerikanska myndigheter läser och avlyssnar miljontals mejl och telefonsamtal.

Detta har David Robert Grimes vid Oxford University tagit fasta på. Han har beräknat sannolikheten för att en konspirationsteori ska avslöjas, antingen av en "visselblåsare", som Edward Snowden, eller på grund av en tabbe.

Det visar sig att alla större "konspirationer" klarar sig i drygt tre år. I bästa fall.

Enligt matematikens lagar hade en bluff om månlandningen stått pall i tre år och åtta månader. En lögn om klimatuppvärmningen hade överlevt en månad längre, medan en vaccinationsbluff hade klarat sig i tre år och två månader och en cancerbluff i tre år och tre månader, enligt Grimes resultat som redovisas i Public Library of Science.

Antalet avgör

Om någon av dessa varit en medveten lögn hade de alltså blivit avslöjade för länge sedan.

– Genom att visa hur otroligt osannolika vissa av dessa teorier är, hoppas jag att en del ska omvärdera sina anti-vetenskapliga åsikter. Alla kommer naturligtvis inte att bli övertygade, eftersom det finns goda belägg för att orsakerna (till att man tror på de här teorierna) ofta är ideologiska snarare än rationella, säger David Robert Grimes i en kommentar.

Grimes beräknade också olika "hållbarhetstider", beroende på hur många som är involverade i bluffen. För att en sammansvärjning ska klara sig i fem år kan som flest 2 521 personer känna till den. Om den ska hålla i tio år handlar det om färre än 1 000 personer, och så vidare.