Teknik Nyheter Sverige

För mycket kött får dig att åldras

Mycket rött kött ökar din biologiska ålder. Därför bör vi inte äta kött mer än två gånger i veckan, enligt en forskare bakom en ny studie.
Mycket rött kött ökar din biologiska ålder. Därför bör vi inte äta kött mer än två gånger i veckan, enligt en forskare bakom en ny studie.

Kost som innehåller mycket rött kött och få grönsaker ökar den biologiska åldern, visar en färsk studie.

Biologisk ålder talar om hur gammal din kropp är rent fysiskt jämfört med hur många år du verkligen är, den kronologiska åldern, förklarar Peter Stenvinkel, professor vid Karolinska institutet som har utfört studien tillsammans med universitetet i Glasgow i Skottland.

En ökad biologisk ålder kan orsaka hälsoproblem, enligt honom.

Studien visar att kost är en viktig del i hur länge människor lever.

– I den välmående förorten Lenzie i Glasgow var medelåldern 82 år bland män medan i förorten Carlton, några kilometer bort, var den endast 55 år. En väldigt stor skillnad, säger Stenvinkel.

Enligt honom handlar det till stor del om kosthållningen, då människor med socioekonomiska problem äter mer "skräpmat".

– De äter mer snabbmat, som hamburgare. Oftast är köttet då processat och innehåller fosfater som påskyndar åldrandet. De äter heller inte lika mycket grönsaker och frukter.

Sammantaget är det förstås många olika livsstilsfaktorer såsom rökning, alkohol, stillasittande, psykosociala faktorer som inverkar – inte bara kosten, påpekar Peter Stenvinkel.

En annan sannolikt viktig faktor – som forskarna inte undersökte – som kan påverka åldrandet är tarmfloran, enligt honom.

TT: Hur ofta rekommenderar du att en person ska äta rött kött över huvud taget?

– Jag skulle rekommendera att man är ganska försiktig. En till två gånger i veckan ungefär.

Junge, Heiko