Sport Fotboll

För Spring Erom är livet en fest

Örjan Kihlström. Arkivbild.
Örjan Kihlström. Arkivbild.

Spring Erom har hunnit bli elva år. En ansenlig ålder för travhäst.Men han är fortfarande ung i sinnet och visade härlig löpglädje när han vann gulddivisionsfinalen på Solvalla.

– Spring Erom är en sagolik hjälte, sade tränaren Dan Widegren glatt.

I fredags kväll tilldelades Örjan Kihlström priset som årets kusk. Bakom Spring Erom gjorde han allt rätt. Kihlström avvaktade lugnt som tredje ekipage i andraspår. I utgången av sista kurvan vreds spurtreglaget om på max och Spring Erom kopplade ett bastant segergrepp 100 meter från mål.

– En mysig häst att köra. Att han fyllt elva år märks inte alls, berömde Kihlström.

Dan Widegren var väldigt lycklig och stolt efter segern i Bulwarks lopp som gav ägaren Sten Nilsson 250 000 kronor i prispengar.

– För Spring Erom är livet en fest – varje dag. Vi jobbar också hårt med att han ska trivas och må bra. Gör han det så presterar han alltid.

Fräsch efter skador

Halmstadstränaren fick Spring Erom i stallet för exakt ett år sedan. Han tränades tidigare av Håkan Olofsson där han visat hög kapacitet. Men samtidigt var hingsten skadedrabbad och karriären har gång på gång stoppats upp.

– Så här fräsch och fin har hästen aldrig varit. Jag tyckte att det känts bra i träningen och han gjorde ett fint lopp på Axevalla för tre veckor sedan. Och den här gången stämde allt: hårt tempo och ett fint lopp i rygg. Vi har ju satsat på att ha Spring Erom i form nu under vintern eftersom han tävlar lika bra med skor som utan skor, sade Widegren.

Spring Erom har nu vunnit 27 lopp på bara 76 starter vilket innebär en segerprocent på starka 36.

Fortsätter följer för den evigt unga elvaåringen.

För tre år sedan ringde Erik Adielsson till kuskkollegan Johnny Takter i Skåne och frågade om han kunde åka till Danmark för att provköra en tvåårig häst.

Några dagar senare var uppdraget utfört. Takter ringde upp Adielsson och berättade att han gillade den talangfulla unghästen.

Tolfte segern

Adielsson slog till och köpte Scellino Luis tillsammans med några vänner. I silverdivisionsfinalen tog Scellino Luis tolfte segern i 26:e starten efter tidig ledning.

– Jättekul att vinna med hästen som jag föreslog till Erik. Känns bra att kunna hjälpa kompisarna. Det är en jäkligt fin häst, väldigt talangfull, sade Takter.

Den svenske toppkusken Erik Adielsson har tagit ett två månader långt vinterbreak med semester på andra sidan jordklotet.

Tränaren Stig H Johansson hade en bra tävlingsdag på hemmabanan med två segrar och ett andrapris på V75.