Nyheter Sverige Sverige-topp

Förbjudna och farliga kemikalier finns i svensk mat

En granskning visar att även grönsaker och frukter som odlats i EU-länder innehåller rester av förbjudna ämnen. Arkivbild.
En granskning visar att även grönsaker och frukter som odlats i EU-länder innehåller rester av förbjudna ämnen. Arkivbild.

Många av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU.

En del är hormonstörande ämnen och därmed farliga även i mycket små mängder.

► LÄS MER: Experten: Så renoverar du utan kemikalier

Men trots att Livsmedelsverket i sina stickprovskontroller hittat rester av dem även från europeiska odlingar har myndigheten inte slagit larm, visar en granskning som gjorts för boken Miljödieten i samarbete med SR Ekot. Detta eftersom halterna inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden.

Totalt rör det sig om 150 fall de senaste fem åren, bland annat i apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland.

Men trots det går utvecklingen åt rätt håll, enligt Livsmedelsverket.

– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger statsinspektör Petra Fohgelberg till Ekot.

► LÄS MER: Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier