Sport Fotboll

Förbundet lutar åt Infantino

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, i mitten, säger att Gianni Infantino, till vänster, kan få Sveriges röst i Fifa-valet. Här med den nu avsvtängde Uefa-ordföranden Michel Platini. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, i mitten, säger att Gianni Infantino, till vänster, kan få Sveriges röst i Fifa-valet. Här med den nu avsvtängde Uefa-ordföranden Michel Platini. Arkivbild.

Tyskland har redan tagit ställning.Nu lutar det åt att Sverige tar samma beslut – och backar upp schweizaren Gianni Infantino i valet till ny Fifa-ordförande.– Det finns ett plus för honom, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Tillsammans med generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är Karl-Erik Nilsson i Schweiz för ett extrainkallat möte på Uefas huvudkontor. En träff som mest av allt kommer att handla om det kommande ordförandevalet i Fifa den 26 februari,

– Vi kommer att ha strategiska diskussioner om hur de europeiska länderna ska ställa sig i det kommande valet, säger Nilsson.

Där har Sverige redan kommit en bit på vägen. Nilsson tycker att två kandidater sticker ut – Gianni Infantino, Schweiz, och Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain.

"Positiva till honom"

I den duellen föredrar förbundsbasen Infantino.

– Vi har träffat alla kandidater och det är ingen tvekan om att han gjorde ett gott intryck. Måste säga att vi är positiva till honom, säger han.

– Infantino har ett bra manifest som jag tror är bra för fotbollen och han är ju väldigt nära oss i den europeiska fotbollen.

Infantinos förslag

Gianni Infantino, som just nu är Uefas generalsekreterare, har tidigare sagt att han vill utöka herrarnas slutspel i fotbolls-VM från 32 till 40 lag och att Fifa bör sträva efter att 50 procent av vinsterna ska gå tillbaka till medlemsländernas förbund. Han föreslår även ett flertal åtgärder för att återskapa förtroendet för det skandalomsusade internationella fotbollsförbundet. Bland förslagen märks ett nytt Fifa-råd för att fatta nyckelbeslut och en tidsgräns på tolv år för förbundets tjänstemän, inklusive ordföranden.

TT: Vad är det för frågor som ni vill ha svar på under mötet?

– Naturligtvis är det viktigt att veta var de andra medlemsländer står någonstans. Med all respekt för oss och de nordiska länderna, men det är bara en liten del av alla medlemsländer. Sedan är det även intressant att se vad de har fått för signaler från de andra världsdelarna, Det är viktigt att se var alla andra står, säger Karl-Erik Nilsson.

Vem Svenska fotbollförbundet vill se som ny Fifa-ordförande blir officiellt efter förbundsmötet på torsdag.