Sport Sport-topp

Förbundsbasen: "Vår bäste någonsin"

Johan Cruyff blev 68 år. Arkivbild.
Johan Cruyff blev 68 år. Arkivbild.

Johan Cruyff, en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna, har avlidit i sviterna av lungcancer.Cruyff blev 68 år gammal.– Han lyfte nederländsk fotboll till nya höjder, säger Michael van Praag, ordförande i Nederländernas fotbollsförbund KNVB.

KNVB-ordföranden rankar Johan Cruyff högst av samtliga nederländska fotbollsartister.

– Vi har förlorat vår bäste spelare någonsin, vår nummer 14 och vår fotbollskamrat. Vi är förkrossade över Johans död, han lyfte nederländsk fotboll till nya höjder och KNVB är för evigt tacksamt. Personligen vill jag säga 'Johan, min vän, jag saknar dig', säger han.

Cruyff dog fridfullt i Barcelona, omgiven av sin familj efter en tuff kamp mot cancer.

"Vi ber er i denna sorgliga stund att respektera familjens privatliv", lyder ett uttalande på Johan Cruyffs hemsida.

Cruyff ledde Nederländerna till final i VM 1974 och utsågs till turneringens främste spelare. Han personifierade stilen som kom att kallas totalfotboll där alla spelare skulle kunna byta positioner med varandra och vara delaktiga i anfallsspelet. Nederländerna förlorade VM-finalen mot Tyskland med 1–2.

"Helt enkelt bäst"

– Han var som bäst då och hade en fantastisk blick för spelet. Han hade liksom en radar och kunde förutse var bollen skulle komma och hur kan skulle passera motståndarna. Han var fantastisk på det, säger Ove Kindvall, proffs i Feyenoord 1966-71 och med i det svenska VM-laget 1974 då Sverige mötte Nederländerna i gruppspelet (0–0).

– När jag kom till Holland 1966 var han redan den stora ungdomsstjärnan i Ajax. Man såg direkt att det var något speciellt med honom. Han var helt enkelt bäst i Holland, säger Kindvall till TT.

Spelgeniet Johan Cruyff är odödlig inom fotbollen på flera sätt, inte minst genom sin specialdragning – den så kallade Cruyff-finten – att dra, liksom fösa bollen under sig, och tvärt ändra riktning vilket ofta lämnade en motspelare i obalans ohjälpligt på efterkälken.

Ove Kindvall umgicks även lite privat med Johan Cruyff och hälsade på i Barcelona när holländaren tränade storlaget:

– Det var en jättefin kille, men det var inte värt att säga emot honom. Han var inte arrogant, men han ville gärna bestämma.

Båda rökte

Johan Cruyff och Ove Kindvall delade en vana som i dagens fotboll ter sig osannolik – båda rökte under hela sina spelarkarriärer.

– Ja, det var lite udda och man fick smyga med det, säger Ove Kindvall.

I början av 90-talet fick Cruyff, som rökt sedan ungdomen, hjärtproblem och bypass-opererades. Därefter var det slutfimpat och holländaren övergick till att suga på karamellklubbor för att dämpa nerverna under Barcelonas matcher.

– Det är många som anser att Barcelonas storhetstid började med Johan Cruyff som tränare, säger Ove Kindvall.

Johan Cruyff gjorde 33 mål på 48 landskamper för Nederländerna mellan 1966 och 1977 och utsågs till vinnare av Ballon d'Or (Guldbollen) som Europas bästa fotbollsspelare 1971, 1973 och 1974.

Han vann Europacupen som spelare i Ajax tre gånger och ledde som tränare Barcelona till klubbens första Europacuptitel 1992.

Han spelade i klubblaget Ajax som vann Europacupen för klubblag tre år i följd innan han 1973 flyttade till Barcelona där han stannade i fem år. Som tränare ledde han Barcelona till klubbens första Europacuptitel 1992.