Sport

Fördel AIK efter bjudning

AIK:s Emil Lundberg blev matchvinnare i spel tre mot fem. Arkivbild.
AIK:s Emil Lundberg blev matchvinnare i spel tre mot fem. Arkivbild.

En osannolik bjudning gav AIK matchboll i den allsvenska finalserien mot Tingsryd.Emil Lundberg sköt segermålet, 2–1 – i spel tre mot fem.– Det har jag nog aldrig varit med om förut, sade AIK-forwarden.

Segermålet kom efter bara 24 sekunder av den tredje perioden.

När Tingsryd hade ett gyllene läge att ta greppet om både matchen och hela finalserien.

I stället slutade backstjärnan Drew Paris miss på offensiva blå linje med att AIK skaffade sig matchboll.

– Jag ser att han inte riktigt har någon att spela vidare till, så jag försöker sätta press på honom och han blir lite stressad, berättade Lundberg.

Lundberg fick en klubba emellan, snodde pucken och kunde helt fri överlista gästernas målvakt Johannes Jönsson.

Missade skottet

Fast egentligen missade han skottet.

– Jag får inte riktigt träff. Jag ville sätta den över plocken, men den gick under i stället, berättade han med ett skratt.

Tingsryds tränare Magnus Sundquist led med sin stjärnback.

– Det är synd, han har vunnit matcher många gånger åt oss i år. Han är knäckt där inne (i omklädningsrummet), men han tar igen det här nästa match, sade Tingsryds tränare.

Stockholmslaget leder med 2–1 i matcher och kan avgöra i Tingsryd på måndag. Det ger i så fall AIK en plats i direktkvalet, som avgörs i bäst av sju matcher, mot SHL-jumbon Karlskrona.

– Jag tycker vi är bättre än dem i dag. Vi ska vinna på måndag och ta oss hit på onsdag och spela en femte och avgörande, sade Sundquist.

Tidigt grepp

AIK tog ett tidigt grepp i sin andra raka hemmamatch i finalserien. Jesper Frödén vann pucken i anfallszon, snurrade upp bortaförsvaret och satte ledningsmålet på ett kokande Hovet efter 7.46.

Tingsryd spelade upp sig i den andra perioden, såg starkare och rappare ut trots att hemmalaget vann skotten stort. Men AIK-spelarna kunde inte ta sig in på mål och Johannes Jönsson fick jobba ostört.

AIK-backen Eric Norin fick matchstraff för en ful crosschecking på Denny Kearney när spelet var avblåst och Castonguay kunde prickskjuta 1–1 bakom Gustaf Lindvall i powerplay efter drygt halva matchen.

Men så kom bjudningen som ger AIK chansen att avgöra matchserien på måndag.

– Men vi kan inte ta så mycket utvisningar som vi gjorde i dag. Det höll på att förstöra det för oss. Det är disciplin och noggrannhet som gäller, sade Lundberg om nästa match.