Nyheter Toppnyheter

Fördel Trump inför supertisdag

Affärsmannen Donald Trump tar i och med vinsten i Nevada sin tredje raka seger i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.
Affärsmannen Donald Trump tar i och med vinsten i Nevada sin tredje raka seger i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.

Efter tre raka segrar står det alltmer klart för Republikanerna att deras presidentkandidat kommer att heta Donald Trump.Men Marco Rubio och Ted Cruz försöker fortfarande framställa sig som den som kan besegra den kontroversielle affärsmannen.

– Nu vinner, vinner, vinner vi landet, jublade Trump i Las Vegas när det stod klart att han tagit hem nära 46 procent av rösterna i Nevadarepublikanernas nomineringsmöten.

Inför den så kallade supertisdagen i nästa vecka, då republikanska drabbningar hålls i 13 delstater eller territorier, ser det mesta ljust ut för honom. Trump har ett stort övertag i de nationella opinionsmätningarna och i flera delstater. Men i Texas, supertisdagens största delstat, är den ultrakonservative senatorn Ted Cruz på hemmaplan och leder – trots att han just tvingats sparka sin talesperson efter en kontrovers.

– Det är uppenbart att vår kampanj är den enda som kan besegra Donald Trump, sade Cruz härom dagen till tv-kanalen CNN med hänvisning till sin seger i Iowa.

Cruz menar att de inom Republikanerna som vill ha en kandidat som står närmare partietablissemanget ska söka sig till honom. Samma argument använder Floridasenatorn Marco Rubio, som efter en nervkittlande rösträkning landade på andra plats i Nevada, ett par procentenheter före Cruz.

Många av dem som röstade i den hotelltäta delstaten var spansktalande så kallade latinos.

Jae C. Hong/AP/TT
Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump är segerviss efter att i Nevada kammat hem sin tredje raka seger.