Nyheter Ekonomi Sverige

Företagare misstror polisens förmåga

Bluffakturor tillhör de vanligaste brotten som företagare utsätts för. Arkivbild.
Bluffakturor tillhör de vanligaste brotten som företagare utsätts för. Arkivbild.

Var tredje företagare har utsatts för brott. Men det finns en utbredd misstro mot polisens förmåga att lösa brotten och många företagare struntar helt i att anmäla.

Bara 55 procent av svenska företagare anmäler att de utsatts för brott varje gång det händer. Hela 16 procent struntar helt i att anmäla. Det visar en enkät som företagarorganisationen Företagarna har gjort.

– Min tolkning är att många företagare känner att polisen har kapitulerat i sin roll att skipa rättvisa i samhället. Man anser inte att det är värt att ta kontakt med polisen, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.

Polisen lägger ned

Inbrott, bluffakturor, skadegörelse och stöld är bland de brott som företagare utsätts för i störst omfattning.

– Många av mängdbrotten som företagare utsätts för är av arten att det inte finns fängelse i straffskalan. Men de innebär enorma förluster för företagare, säger Mårder.

I enkäten, som har viktats i urvalet för att motsvara företagare i hela Sverige, svarar varannan deltagare att polisen inte har agerat snabbt nog. Hela åtta av tio upplever också att anmälda brott aldrig har klarats upp.

– Det går att tänka sig att det finns stora grupper av kriminella som fokuserar just på den typen av brott. Då vet man att polisen i nästan samtliga fall kommer att lägga ner förundersökningen i brist på bevis, eller att brottet inte ens kommer att anmälas, säger Günther Mårder.

Falsk statistik

När företagare inte anmäler brott får det också effekten att polisen får en felaktig bild och riskerar att överskatta sin egen effektivitet.

– Polisen får falsk statistik, eftersom man inte uppfattar att det är någon större omfattning i den här typen av brottslighet, säger Günther Mårder.

Enkäten genomfördes den 22 januari–18 februari i år och skickades till 4 550 medlemmar i Företagarnas panel. 1 443 svar ingår i analysen.