Nöje

Författaren Jenny Diski död

Jenny Diski. Arkivbild.
Jenny Diski. Arkivbild.

Den brittiska författaren Jenny Diski har avlidit, 68 år gammal, uppger The Guardian. Diski är för svenska läsare mest känd för sin bok "Främling på tåg", en blandning av självbiografi och reseberättelse. Hon var även verksam som essäist och kolumnist i flera tidningar.

Jenny Diski fick diagnosen inoperabel lungcancer 2014 och berättade kontinuerligt om sin sjukdom i en månatlig krönika i London Review of Books – krönikor som sedermera samlades i boken "In gratitude". Nyheten om hennes död offentliggjordes på Twitter av Diskis partner Ian Patterson. "Sorgliga nyheter. Min älskade Jenny @diski avled tidigt i morse", skrev Patterson i en tweet.

Jenny Diski debuterade 1986 med romanen "Nothing natural". Det var kanske främst hennes reseskildringar som gav henne en bred läsekrets och under årens lopp fick hon ta emot en mängd priser, däribland Thomas Cook Travel Award och JR Ackerly Award for Biography. På svenska finns också titlar som "Till den skrivande kvinnans försvar" och "Allt jag inte vet om djur".