Sport

Förhöjd säkerhet i OS-byn

Internationella olympiska kommitténs ordförande Tomas Bach har flyttat in i OS-byn. Säkerheten i området har höjts efter flera stölder.
Internationella olympiska kommitténs ordförande Tomas Bach har flyttat in i OS-byn. Säkerheten i området har höjts efter flera stölder.

Säkerheten i OS-byn i Rio de Janeiro har skärpts sedan den australiska truppen drabbats av stölder då dess byggnad utrymdes efter ett brandlarm.

Ett av de största orosmolnen, förutom zikaviruset, inför OS har varit frågan om säkerheten i storstaden Rio.

När ett brandlarm gick och den australiska truppen lämnade sin byggnad i OS-byn upptäcktes det senare att det försvunnit utrustning, bland annat en dator och kläder. Det skriver nyhetsbyrån AFP.

Även Kinas trupp har drabbats av stöld inför invigningen den 5 augusti.

Staden har anlitat ett privat säkerhetsföretag och det ska finnas säkerhetspersonal i varenda byggnad för att förebygga stölder och rån, som är mycket vanliga.

Förutom OS-deltagarna, varav många bor i den nybyggda OS-byn i Rio, väntas omkring en halv miljon utländska turister till staden under spelen. Franska myndigheter har gått ut med råd till medborgare som ska åka till Rio.

Råden handlar bland annat om att ta av sig smycken och bära med sig kontanter av lägre valörer för att kunna ge till rånare.

Även svenska ambassaden i Brasilien har informerat om den höga kriminaliteten, och beskriver risken för rån och överfall som relativt stor – särskilt under kvällar och nätter. Därför förstärks konsulatet i Rio de Janeiro med extrapersonal och svenskar uppmanas att hålla sig uppdaterade med information. Ett svenskt pass beskrivs som mycket stöldbegärligt och svenskar uppmanas att göra en kopia på sitt pass.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset