Nyheter Sverige Sverige-topp

Förhöjt terrorhot – trots sänkning

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg och Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning, förklarade varför terrorhotnivån är tillbaka på "förhöjt hot" efter att ha legat högre sedan i november.
Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg och Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning, förklarade varför terrorhotnivån är tillbaka på "förhöjt hot" efter att ha legat högre sedan i november.

Terrorhotnivån har sänkts till "förhöjt hot". Våldsbejakande islamister ses fortfarande som det största hotet men har andra länder än Sverige i topp på sin lista över prioriterade terrormål.

– Enkelt uttryckt: Sverige är inte Frankrike, säger Mats Sandberg, chef för Nationellt Centrum för terrorhotbedömning (NTC).

Att terrorister prioriterar andra länder högre är en av anledningarna till att terrorhotnivån nu sänks från en fyra till en trea på den femgradiga skalan.

Europeisk kontext

Terrorhotnivån höjdes den 18 november förra året. Samma dag fattade åklagare beslut om att anhålla en misstänkt terrorist i sin frånvaro. Han greps, hördes, släpptes och friades från misstankarna inom loppet av några dagar.

Men terrorhotnivån låg alltså kvar på en fyra tills nu. Det har bland annat berott på osäkerhet kring terrorhändelserna i Frankrike och Belgien och på uppgifter om att IS (Islamiska staten) eventuellt skulle flytta kampen till Europa.

Då som nu fanns dessutom obekräftade uppgifter om att terrorister skulle ta sig till Europa med flyktingströmmarna.

– Vi har inte sett att det har kommit några kända terrorister till Sverige, kommenterar Anders Thornberg uppgifterna.

"Måste höja"

Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, anser att det egentligen inte är så mycket i sak som förändrats sedan november 2015.

– Direkt efter attacken i Paris var det ett svårbedömt läge och många länder gick upp på tå. Det var ett akut operativt läge och precis efter attacken hade det varit oansvarigt att inte höja terrorhotnivån, säger Ranstorp till TT.

Höjningen var en signal till andra myndigheter att gå upp i beredskap. När man nu har bättre koll på läget tycker Ranstorp att det är logiskt med en sänkning. För Säpos del rullar arbetet på som tidigare, men signalen till andra myndigheter blir att de kanske kan trappa ner lite.

Allvarligt läge

I NCT:s bedömning av terrorhotet pekar man främst ut de "de jihadistiska miljöerna", som Magnus Ranstorp uttrycker det.

– Men det hade varit bra om man också nämnt någonting om de högerextrema krafterna. De här grupperna har förgreningar genom Europa och man måste också vara påpasslig på den polarisering som nu sker, säger Ranstorp.

Mats Sandberg får frågan om allmänheten ska vara vaksam med anledning av att terrorhotnivån – trots sänkningen – är fortsatt förhöjd.

– Vaksamhet är alltid bra, men man ska inte begränsa sig. Lev det vanliga livet. Gå på fotboll, gå på bio, gå och handla, undvik inga särskilda platser, säger han.

Anders Wiklund/TT
Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen (Säpo).
Anders Wiklund/TT
Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen (Säpo).
Anders Wiklund/TT
Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning.
Victor Lundberg / TT
Terrorexperten Magnus Ranstorp.

Läs också