Nyheter Sverige

Förlikning efter flytt av fosterbarn

Ett fosterhem får ersättning från Marks kommun efter en lång tvist. Arkivbild.
Ett fosterhem får ersättning från Marks kommun efter en lång tvist. Arkivbild.

De båda fosterbarnen hade bott i familjehemmet i flera år när de omplacerades utan förvarning. Sex år senare får fosterföräldrarna 50 000 kronor i ersättning från Marks kommun, sedan parterna förlikats.

Det uppmärksammade fallet fick sin början 2009 när barnen, då fyra respektive fem år gamla, hastigt omplacerades efter fyra år i samma familjehem. En rad utredningar ledde till slut till en rättegång där två tjänstemän och en politiker dömdes för tjänstefel för sin hantering av ärendet.

Domen, som kom 2014, gjorde att fosterfamiljen kunde stämma Marks kommun. Skadeståndskravet låg ursprungligen på 200 000 kronor, men parterna har nu enats om en ersättning på 50 000 kronor.

– Det är ny mark juridiskt, att pröva ett familjehems ställning. Det är framför allt det som min klient velat få prövat, det har aldrig handlat om pengarna, säger advokaten Peter Zeijersborger.

De båda barnen bor sedan länge i en annan fosterfamilj. Eva, den ursprungliga fostermamman, har blandade känslor efter förlikningen.

– På ett sätt hade jag velat få det testat, jag vill ha upp på bordet att man inte ska kunna göra så här ostraffat, säger hon till TT.

– Tyvärr händer samma saker fortfarande, till exempel med ensamkommande barn som tvångsflyttas från familjer där de har hunnit rota sig.