Sport

Förlorade guldet – tände OS-elden

Vanderlei de Lima attackeras under loppet i Aten 2004. Han anser att guldet gick förlorat där. Arkivbild.
Vanderlei de Lima attackeras under loppet i Aten 2004. Han anser att guldet gick förlorat där. Arkivbild.

Till slut kanske OS blev ett vackert minne för maratonlöparen Vanderlei de Lima, som tände elden i natt under invigningen på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro.

Under OS i Aten 2004 var den då 35-årige löparen nära att ta hem maratonguldet. Men med sju kilometer kvar och 30 sekunders ledning sprang plötsligt en åskådare in på banan och attackerade honom.

– Jag förlorade min rytm och det var väldigt svårt att komma tillbaka in i loppet. Det som hände störde mig mycket, sade de Lima efter loppet.

Brasilianaren blev omsprungen av italienaren Stefano Baldini och amerikanen Mebrahtom Keflezighi, och guldet blev till ett brons.

– Jag blev rädd, jag visste inte om mannen som attackerade mig var beväpnad, sade de Lima.

Och vem var då den illvillige åskådaren? Jo, en irländsk präst som sade sig ha gripit tag i de Lima för att "förbereda Kristi andra ankomst" och som tidigare suttit i fängelse för att ha stormat in under ett Formel 1-lopp.

Tolv år senare, med ett brett leende och facklan i båda händerna, satte den nu pensionerade maratonlöparen de Lima fyr på elden och drog i gång 2016 års sommarspel.

Markus Schreiber/AP
Vanderlei de Lima tänder elden vid invigningen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset