Nyheter Sverige

Förordar hårdare tag mot förortsvåld

Riksdagen debatterar oron i utsatta stadsdelar. Arkivbild.
Riksdagen debatterar oron i utsatta stadsdelar. Arkivbild.

Våldet i förorterna väckte känslor när riksdagen debatterade frågan.– Jag ber om ursäkt herr talman, men varje gång jag ser sådant här blir jag förbannad, sade samordningsminister Ibrahim Baylan (S).

Det får aldrig accepteras att polis, ambulans och brandkår inte kan ta sig in i vissa områden i Sverige. På kort sikt måste polisens närvaro öka, straffen ses över och de ansvariga lagföras, framhöll Baylan.

– Men det räcker inte. Jag är själv uppvuxen i ett sådant här område och om inte mina föräldrar snabbt fått jobb vet jag inte vad som hade hänt. Jag hade nog inte stått här i dag i alla fall, sade Baylan.

På längre sikt handlar det om att skapa arbeten, vända skolresultaten och stärka de civila organisationerna, framhöll han. Övriga debattörer höll med men kritiserade ändå regeringen för att inte agera mer kraftfullt och konkret mot våldet i förorterna.

– Vi kan inte acceptera att delar av vårt land tas över av kriminella. När hårt sätts mot hårt får samhället inte vika ned sig, sade Roger Haddad från Liberalerna som initierat debatten.

Moderaternas Johan Forssell tryckte hårt på skärpta straff för brott mot blåljuspersonal och obligatorisk samhällstest om svenska värderingar för nyanlända. Sverigedemokraternas Kent Ekeroth skyllde på invandringen och vänsterpartiets Linda Snecker på klassamhället.