Nyheter Toppnyheter Världen

Förre FN-chefen Boutros-Ghali död

FN:s förre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali har avlidit, 93 år gammal.
FN:s förre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali har avlidit, 93 år gammal.

FN:s förre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali har avlidit, 93 år gammal. Han var den förste araben att leda FN under de turbulenta åren från 1992 till och med 1996.Men Boutros-Ghali väckte amerikansk vrede vilket innebar att han inte fick förlängt.

Beskedet om Boutros-Ghalis död på tisdagen lämnades av Venezuelas FN-ambassadör Rafael Ramírez, för närvarande ordförande i FN:s säkerhetsråd. De 15 medlemsländernas ambassadörer valde därefter att hedra Boutros-Ghali med en tyst minut. Egyptens statliga nyhetsbyrå uppgav senare att Boutros-Ghali avlidit på ett sjukhus i Kairo där han vårdats för ett bäckenbrott.

Väckte ilska

Den egyptiske diplomaten och politikern tog över ledarskapet för FN när världssamfundet präglats av kriget i Kuwait och FN:s ökande internationella inflytande. En av hans tidiga insatser var en omfattande hjälpaktion när Afrikas horn drabbades av hungersnöd.

Men folkmord i Rwanda 1994 och inbördeskrig på Balkan visade på svagheter i FN:s ledarskap. Boutros-Ghali hånades under ett besök i krigsdrabbade Sarajevo då han markerade att det fanns andra oroshärdar i världen där människor dödades.

Han väckte internationell ilska då FN inte agerade mer kraftfullt i Rwanda och i inbördeskrigets Angola.

Dessutom kunde hans auktoritära ledarskapsstil skapa konflikter i FN och i högkvarteret i New York. Själv såg Boutros-Ghali inga problem med konflikter och han ville till exempel gärna konfrontera sig med demonstranter i folksamlingar.

– Jag är van vid att argumentera med fundamentalister i Egypten, sade han som själv tillhörde den koptisk-ortodoxa kyrkan.

Amerikanskt veto

Men bland fienderna fanns USA, som såg FN-chefen som ansvarig för en icke-fungerande världsorganisation. USA valde i en sällsynt markering att lägga in sitt veto mot en andra mandatperiod för Boutros-Ghali och ville se Kofi Annan som ersättare. Och så blev det.

Boutros-Ghali, som studerat i Paris, blev i stället ledare för den frankofona rörelsen i världen mellan åren 1998 och 2002. I ett av de sista uppdragen ledde han 2004 ett råd för mänskliga rättigheter i Egypten. Rådet hade skapats av Egyptens dåvarande ledare Hosni Mubarak – efter påtryckningar från USA.