Nyheter Sverige

Försiktig förändring av Löfvens lag

Ann Linde (S), Peter Eriksson (MP), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Karolina Skog (MP) och Ibrahim Baylan (S) på statsminister Stefan Löfvens presskonferens om regeringsombildningen.
Ann Linde (S), Peter Eriksson (MP), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Karolina Skog (MP) och Ibrahim Baylan (S) på statsminister Stefan Löfvens presskonferens om regeringsombildningen.

Statsminister Stefan Löfven utser tre nya ministrar och möblerar om bland de gamla.Nya i regeringen är tidigare språkröret Peter Eriksson (MP), Malmös kommunalråd Karolina Skog (MP) och statssekreterare Ann Linde (S).

När de båda miljöpartistiska statsråden Mehmet Kaplan och Åsa Romson lämnade regeringen fick Stefan Löfven ett tillfälle att ändra sin laguppställning. Förutom att fylla de två tomma stolarna blev det en nyinrättad EU-ministerpost, nya ansvarsfördelningar mellan ministrarna, och så fick framtidsminister Kristina Persson (S) lämna regeringen.

Ingen omvälvning

– Jag har inte sett behov av en stor omvälvning för när jag har gått igenom departement för departement och statsråd för statsråd, så ser jag att vi håller på att leverera det vi har föresatt oss, men jag vill ha ett ännu tydligare fokus på jobb och bostadsbyggande och att vi bryter segregationen, säger Stefan Löfven.

Biståndsminister Isabella Lövin, nyvalt MP-språkrör, får överta den omtvistade titeln vice statsminister från Åsa Romson och får dessutom ansvar för klimatfrågor. Miljöfrågorna tar dock Karolina Skog hand om, kommunalråd från Malmö, som i tio år samarbetat med Socialdemokraterna på lokal nivå.

– Jag ser fram emot att öka takten i att uppnå Sveriges 16 miljömål. Jag kommer till ett dukat bord, säger hon.

Värvade Lövin

Det tidigare språkröret och EU-parlamentarikern Peter Eriksson var den som värvade Isabella Lövin till Miljöpartiet och EU-parlamentet. Nu är det hon som lyfter in honom i regeringen från Bryssel.

– Han har visat att han kan åstadkomma resultat på kommunal nivå, på riksnivå och nu i EU-parlamentet. Han har gedigen och bra erfarenhet som är bra i regeringsarbetet, säger Lövin.

Även Peter Eriksson tror att erfarenheten kommer att vara en tillgång när han nu får ansvar för bostadspolitiken och de kniviga samtalen med oppositionen.

– Som språkrör arbetade jag mycket för att få breda lösningar och uppgörelser över blockgränserna, säger Eriksson.

Möblerar om

Stefan Löfvens önskan att få fokus på jobb och segregation tar sig uttryck i att ansvarsområden flyttas om mellan ministrarna.

Näringsminister Mikael Damberg (S) blir av med handelsfrågorna och ska i stället koncentrera sig mer på att skapa jobb. Energiminister Ibrahim Baylan (S) blir också samordningsminister, med ett särskilt öga på utvecklingen i fattiga och utsatta områden, och Ann Linde (S), statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, blir ny EU-minister med ansvar för handelsfrågor.

Maja Suslin/TT
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.