Nyheter Världen

Försiktighet efter video på bortförda

I en film från 2014 visades ett 100-tal av de flickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram från en skola i nordöstra Nigeria. Arkivbild.
I en film från 2014 visades ett 100-tal av de flickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram från en skola i nordöstra Nigeria. Arkivbild.

Nigerias regering säger att den studerar det nya videoklipp som visar 15 av de över 200 flickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram för i dag exakt två år sedan. Regeringens försiktighet kan enligt en källa bero på tidigare misstag.

Den nya filmen, som visats på CNN, är den första som publicerats sedan maj 2014 då ett videoklipp visade ett 100-tal flickor som citerade koranen.

Sammanlagt fördes 276 flickor bort från sin skola i Chibok i nordöstra Nigeria. 57 av dem lyckades att fly.

Tre mödrar till de bortförda och en skolkamrat har bekräftat identiteten på de 15 flickor som syns i den nya videon, vilken uppges ha filmats på juldagen i fjol. Flickorna bär svarta och grå hijab, och i klippet säger de sina namn samt att de fördes bort från Chibok och att alla "mår bra".

Den nigerianska regeringens försiktiga reaktioner efter publiceringen ska enligt en källa ses i ljuset av problem som uppstod när man alltför tidigt tillkännagav samtal med representanter för Boko Haram och till och med ett eldupphör.

– Våra underrättelse- och säkerhetstjänster fick en liknande video i juli förra året, men när de följde spåren i den filmen ledde det ingenvart, säger källan.

Uppgiftslämnaren säger att det vare sig gick att få kontakt med de påstådda Boko Haram-medlemmar som gjort filmen eller information om den tillkommit på uppdrag från gruppens högste ledare Abubakar Shekau.

Sunday Alamba/AP/TT
I dag, på tvåårsdagen efter att över 200 flickor fördes bort av terrogruppen Boko Haram, pågår manifestationer för att flickorna ska bli fria. Bilden är från en tidigare demonstration i Lagos. Arkivbild.