Nyheter Världen Sverige

Förslag om asylbegränsningar sågas

Regeringens lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd som lämnades över för remiss får skarp kritik. Arkivbild.
Regeringens lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd som lämnades över för remiss får skarp kritik. Arkivbild.

Regeringens lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd som lämnades över för remiss får skarp kritik av akademikerförbundet Saco, skriver Dagens Industri.

Även Företagarna, tjänstemannaorganisationen TCO och Arbetsförmedlingen varnar för att tillfälliga uppehållstillstånd skulle få negativa konsekvenser. Stora grupper asylsökande skulle få svårt att få arbete på grund av de ettåriga uppehållstillstånden.

Emil Buskas, analytiker på Arbetsförmedlingen, ser en risk att färre asylsökande skulle välja att bli lärare eftersom utbildningen inte garanterar att man får stanna i Sverige. Men också eftersom uppehållstillståndet endast blir permanent om en nyanländ kan försörja sig genom arbete.

– Många kanske hellre tar första bästa jobb. Det innebär i sin tur att de högkvalificerade konkurerar ut de minde kvalificerade om enkla jobb, säger Buskas till DI.

Sacos samhällschef, Ursula Berge, utlovar ett "extremt negativt" remissvar och påpekar att Arbetsförmedlingens insatser för akademiker är längre än ett år.