Nyheter Sverige Sverige-topp

Förslag: Remiss till akutvården

Regeringens särskilda utredare vill införa remisskrav till sjukhusakuterna, patienter kan få dessa via sjukvårdsupplysningen 1177. Arkivbild.
Regeringens särskilda utredare vill införa remisskrav till sjukhusakuterna, patienter kan få dessa via sjukvårdsupplysningen 1177. Arkivbild.

Remisskrav för akutbesök och skärpt tidsgräns för vårdgarantin.Regeringens särskilde utredare vill vrida om systemet för att göra vården mer effektiv.– Man är för klåfingrig, låt verksamheten själv avgöra, säger Göran Stiernstedt.

Sveriges vård är inte tillräckligt produktiv och kostnaderna ökar alltför snabbt enligt regeringens särskilda utredare, rapporterar SVT Nyheter. Göran Stiernstedt fick uppdraget att undersöka hur vården ska bli mer effektiv. Han vill bland annat minska detaljstyrningen.

På onsdagen presenteras förslagen.

– Jag tror de största utmaningarna för svensk sjukvård är koordination och samverkan. Det är för fragmentiserat, säger han och nämner även brist på kontinuitet som ett problem.

Remisskrav

Ett förslag är att primärvården ska vara förstavalet för akutvård, då behövs fler närakuter och remisskrav på akutbesök till sjukhusen.

Remisserna kan till exempel fås genom sjukvårdsupplysningen 1177, via telefon eller nätet. Fall som kräver ambulans är som en remiss i sig, enligt Stiernstedt.

– Det här är system som fungerar i våra grannländer, till exempel i Norge. Det här är hanteras pragmatiskt, en remiss är inte att du alltid måste ha ett papper i handen, det kanske ganska sällan är det utan du har fått en bedömning av någon att det här kräver sjukhusets.

Lokal kompetens

Karin Båtelson är första vice ordförande för Sveriges läkarförbund och har varit dess representant i utredningen som hon tycker är "i stort sett bra". Hon är inte emot remisskravet men tycker att det införs bakvägen, först borde primärvården stärkas upp.

Även Båtelson vill minska detaljstyrningen.

– Mycket av effektiviteten i sjukvården kan hjälpas upp om man fick starkare ledarskap lokalt. Chefer som får möjlighet och har mandat att påverka och inte bara ska vara lydiga soldater i linjen.

I utredningen föreslås en ändring av vårdgarantin för alla, så att tidsgränsen skärps från sju dagar till tre. Men man ska då inte garanteras att få träffa en läkare i primärvården.

– Det handlar om att välja ut en typ av patienter där andra yrkesgrupper kan vara väl så kompetenta, säger Stiernstedt.