Sport

Förslag: Utländska lag i elitserien

Föreningen svensk elitbadminton vill höja statusen på den inhemska serien med utländska lag. Arkivbild.
Föreningen svensk elitbadminton vill höja statusen på den inhemska serien med utländska lag. Arkivbild.

Utländska lag i svenska badmintonligan?Det kan vara verklighet redan i höst om elitserieföreningen får som den vill.Och förbundschefen Thomas Angarth stänger inga dörrar för experimentet.

Svensk badminton har svårt att locka publik till lagmatcherna i högsta serien, även om SM-finalen 2015 blev en succé i Solnahallen. Nu vill de starka klubbarna Fyrisfjädern, Täby och regerande mästarlaget Kista förbättra ligan genom att bjuda in utländska lag.

– Jag tror det är nödvändigt. Det skulle ge en liga på en helt annan nivå och möjlighet att göra matcherna mycket mer attraktiva, säger Bosse Bjunér i Föreningen svensk elitbadminton (FSE).

FSE jobbar på att få in norska Sandefjord redan till hösten, och Svenska badmintonförbundet som äger seriesystemet säger inte nej.

– Frågan är värd att titta på, men det kan bli problem i och med att vi spelar om ett svenskt mästerskap, säger förbundschefen Thomas Angarth.

Där får han medhåll av Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin som säger att ett utländskt lag aldrig kan vinna ett SM-guld.

– Men jag har inte hört talas om att något sådant lag deltagit i högsta serien i någon sport tidigare i någon svensk idrott, säger Pallin.

Enligt badmintonförbundets stadgar är det inte möjligt som de ser ut i dag.

– Men det spikas senare i vår, det kan bli andra förändringar också, säger Angarth som säger att det också kan bli aktuellt med danska lag.