Nyheter Världen

Förstärkning vid svenska flygplatser

Inrikesminister Anders Ygeman (S) beskriver attacken i Bryssel som en attack mot det öppna och demokratiska Europa. Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) beskriver attacken i Bryssel som en attack mot det öppna och demokratiska Europa. Arkivbild.

Polisen stärker sin närvaro på svenska flygplatser efter terrordåden i Bryssel.Samtidigt undersöks eventuella svenska band till attentaten.

Flera länder i Europa vidtar nu skärpta säkerhetsåtgärder, rapporterar nyhetsbyråer. Frankrike, Tyskland och Storbritannien kommenderar ut extra poliser vid bland annat flygplatser och järnvägsstationer. Tyskland ökar också vaksamheten vid sina gränser. I Frankrike ska militär också övervaka allmänna transportmedel.

Även i Sverige förstärker polisen sin närvaro på flygplatser.

– Det innebär att vi ökar närvaron och synligheten och det gör vi igenom så kallade trygghetsskapande åtgärder. Det handlar om de kommersiella flygplatser som finns, säger Håkan Wall, polismästare på nationella operativa avdelningen, Noa.

Katastrofregistrering

Enligt Håkan Wall inleddes förstärkningen redan klockan 9 i morse. Noa har även aktiverat polismyndighetens katastrofregistrering och höjt beredskapen hos polisens nationella resurser.

– Man kan inte utesluta att det finns drabbade svenskar i Bryssel och då måste vi kunna ta hand om dem på ett professionellt sätt. Därför förbereder vi alla sådana här delar som till exempel att oroliga anhöriga har någonstans att ringa, säger Wall.

Däremot höjer inte Säpo den nationella terrorhotnivån i Sverige från den nuvarande nivån, tre på en femgradig skala.

– Det är en attack mot det öppna och demokratiska Europa. Vi står naturligtvis skuldra vid skuldra med belgarna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Både Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att eventuella band till Sverige undersöks, enligt Ygeman för att försöka "utesluta" sådana kopplingar.

Försvaret kan bistå

Fokuset strax efter dåden var dock på att säkerställa att inga svenskar skadats. Enligt Hultqvist är personalen på den svenska EU-delegationen "säkrad".

– Det här är ju en oerhört dramatisk och hemsk händelse. Det är en attack mot ett öppet och demokratiskt samhälle. Situationen är naturligtvis allvarlig, säger Hultqvist.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att Försvarsmakten är redo att bistå polis och säkerhetspolis om det skulle uppstå ett akut läge i Sverige.

– Vi har lagrum för att kunna stödja polisen i deras uppdrag om så krävs. Jag vet att vi kommer få den hemställan om det skulle vara så att vi behöver stötta, säger Bydén.

Ygeman har i dag möte med företrädare för oppositionen om åtgärder mot terrorism.

– Vi kommer att få en uppdatering, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) till TT.

Mötet är inplanerat sedan tidigare, men attentaten i Bryssel kommer att tas upp.