Nöje

Först "Marcella" – sedan skräckserie

Hans Rosenfeldt är klar med "Bron" – nu är det brittiska mordutredningar som håller manusförfattaren på tårna. Första säsongen av "Marcella" har nyligen släppts på Netflixs globalt, ett erkännande som Rosenfeldt ser som sitt livs största. Arkivbild.
Hans Rosenfeldt är klar med "Bron" – nu är det brittiska mordutredningar som håller manusförfattaren på tårna. Första säsongen av "Marcella" har nyligen släppts på Netflixs globalt, ett erkännande som Rosenfeldt ser som sitt livs största. Arkivbild.

Efter den internationella succén med "Bron" fick Hans Rosenfeldt chansen att göra "Marcella" för brittisk tv. Nu rullar det mörka kriminaldramat på Netflix och om manusförfattaren får välja fortsätter han att arbeta utomlands.

Den London-baserade mordutredaren Marcella är intuitiv och går ofta över gränsen. Hon lider dessutom av "blackouts" som får henne att tappa kontrollen och bli våldsam. Hans Rosenfeldt beskriver henne som motsatsen till "Brons" Saga Norén och den 1 juli gjorde den mörksinnade protagonisten entré på Netflix.

– Jag och min medskapare Nicola Larder ville skapa en kvinnlig karaktär som inte bara utredde ett brottsfall utan även sig själv. Sedan ville jag göra något annat än Saga Norén i "Bron" som jag gjort ganska länge nu. Marcella är mer av en antihjälte, just för att hon är så oförutsägbar och farligare än Saga, säger Hans Rosenfeldt till TT.

Vill fortsätta i England

Serien gick först på brittisk tv och nu väntar Hans Rosenfeldt på besked från produktionsbolaget ITV om de vill ha en andra säsong av "Marcella".

– Jag är jättesugen på att fortsätta, jag har träffat bra människor i England så det vore roligt att fortsätta arbeta där.

Bakom sig har han tio år av "poliser i olika skepnader", däribland fyra säsonger av den skandinaviska succéserien "Bron". Sista säsongen spelas in i höst. I juni släpptes dessutom Rosenfeldts femte kriminalroman "De underkända" i bokserien som han skrivit tillsammans med Micael Hjorth.

Skräck och brott

Även om vurmen för brott är långt ifrån mättad skulle Hans Rosenfeldt gärna se att hans intresse för skräck fick mer utrymme i framtiden.

Han har läst skräck och spänningsromaner sedan barnsben.

– Det skulle vara roligt att se om man kunde göra den här typen av serier som jag gör, med utredningsarbete, och lägga till ett element av skräck och övernaturligt utan att det blir fånigt, säger Rosenfeldt och fortsätter:

– Nu görs ju "American horror story", "Scream queens" och "Scream", men de senare är ju mer ungdomsorienterade, och "American horror story" har ju sin väldigt speciella stil. Det hade varit roligt att göra en skräckserie som inte riktigt finns.

ITV/Netflix
Skådespelaren Anna Friel spelar mordutredaren Marcella, vars rollfigur har namngett Hans Rosenfeldts nya psykologiska kriminalserie. Pressbild.
ITV/Netflix
"Marcella" fick ett gott mottagande i Storbritannien innan den köptes in som originalserie av Netflix. I rollerna syns Anna Friel, Ray Panthaki, Sinéad Cusack och Nina Sosanya med flera. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset