Sport

Första mållösa i årets allsvenska

Gefles Johan Bertilsson och Östersunds Fouad Bachirou under lördagens mållösa match mellan Gefle och Östersund i Gävle.
Gefles Johan Bertilsson och Östersunds Fouad Bachirou under lördagens mållösa match mellan Gefle och Östersund i Gävle.

Sjutton allsvenska matcher med insläppta mål. Men när Gefle tog emot rappa, passningsskickliga och kreativa Östersund höll Gävlelaget sin första nolla bakåt sedan 1 augusti 2015.– Är det så? Vad skönt! Vi tar den gemensamt. Krigar ihop och håller vår defensiva plan väldigt bra, säger Geflemålvakten Andreas Andersson.

Taktiken att hålla positionerna så strikt som det bara gick och försöka hugga på eventuella kontringar visade sig vara om inte ett vinnande koncept, så åtminstone ett bra sätt att stänga ner de framgångsrika nykomlingarna och sno med sig en poäng själva.

– Östersund är känt för sitt spel men det har brister som gör att de öppnar sig för kontringsspel när de flyttar fram så mycket folk. Men vi har svårt för övergångarna när vi ska gå från försvar till anfall. När vi får bollar, bryter deras uppspel och har chanser till att komma upp, där slarvar vi i första. I andra hade vi mer tid med bollen kontrollerat, flyttade bollen mer. Sedan kan man önska att vi skapar mer när vi har bollen själva men vi kommer dit, lovar Andersson.

Svettig räddning

Han själv stod för matchens svettigaste räddning – i slutsekunderna av första halvlek – då Dennis Widgren tog ett skott i straffområdet som Geflemålvakten blixtsnabbt styrde ut till en retur som Fouad Bachirou störtade fram på. Östersundsmittfältarens skott stoppades i sin tur av Geflebacken Joshua Nadeaus sylvassa brytning.

– Widgren skjuter runt min försvarare så jag ser inte bollen, sedan vobblar den till och kommer emot mig mer så den går på mina knän men jag vill hellre hylla mina backar som offrar sig i returen.

TT: Det är ändå du som får ut knäet i första läget?

– Jo men det (Joshua) Nadeau och Martin (Rauschenberg) gör där, är viktigare än det jag gör, kändes det som. Att hålla nollan när vi gick in i paus var viktigt. Ett baklängesmål där är bland det tyngsta du kan åka på.

Stabil start

Sent insläppta mål i slutet av matcherna är ju än värre och just det har Gefle – med Andersson i målet - råkat ut för i de två senaste förlustmatcherna.

– Det är hemskt att förlora på slutet och hemskt att förlora när det är så jämnt som det är i tabellen, för då släpper man tre poäng, det är mycket och det går snabbt. Två, tre vinster – då ser det bra ut i tabellen. Då är det viktigt – att om man inte kan vinna – så ser man till att inte förlora.

TT: Det här var din tredje allsvenska match i karriären. Betyget på dig själv?

– En stabil start i allsvenskan. Jag har väntat på det här och tagit omvägen via superettan för att få rutinen och göra mig redo. Och nu känner jag mig mer än redo.