Sport

"Första resultatet enormt viktigt"

Sveriges förbundskapten Håkan Ericson.
Sveriges förbundskapten Håkan Ericson.

Förra sommaren ledde Håkan Ericson U21-landslaget till EM-guld.I OS börjar vägen mot eventuella medaljer mot Colombia.– I en fyrlagsgrupp där två lag går vidare är första resultatet enormt viktigt, säger förbundskaptenen.

Det har varit en speciell sommar för Håkan Ericson, trots att OS-äventyret inte ens har hunnit börja på allvar för hans fotbollslandslag. Men efter de närmast farsartade turerna kring uttagningen av Sveriges trupp, där Ericson fick nej från ett 50-tal spelare och klubbar, är alla bitar på plats till slut.

De 18 spelarna är uttagna – Valmir Berisha fick den sista platsen sent på tisdagen – och på torsdagskvällen smäller det: OS-premiär mot Colombia på Arena da Amazônia i Manaus.

– Just nu känner jag mig lycklig, säger Ericson på presskonferensen dagen före matchen.

– Vi har haft fina dagar här i Manaus och vi har en grupp som fungerar väl och spelarna är förväntansfulla. Och det är jag också.

Startelvan klar

Efter att ha sett Randers-anfallaren Mikael Ishak, som flög in sent från Danmark, göra sin första träning med laget har Håkan Ericson den svenska startelvan klar i huvudet.

Och han har ganska bra koll på vad Sverige måste se upp med hos Colombia. I laget finns bland annat 31-årige anfallaren och lagkaptenen Teófilo Gutiérrez, som var startspelare i VM för två år sedan.

– De är extremt löpstarka, spelar med riktigt hög fart. De är skickliga med bollen en mot en och har ett bra passningsspel. Det går fort och de är väldigt snabba i sina kontringar, säger Ericson.

– Men som alla lag har de brister också. De är väldigt markeringsinriktade, och det gäller för oss att klara av att utnyttja det.

Likvärdigt med EM

TT: Är ni mer underdog i OS än när ni vann EM förra året?

– Jag tycker att det är likvärdigt. Den stendödens grupp – med Italien, England och Portugal – var ju extrem. Men efter gruppspelet vet vi, det här är kanske lika bra lag, säger Ericson.

– Med tanke på förberedelserna ska vi kanske ha låga förväntningar nu, men vi har samma krav och "go" i laget och kommer vara lika besvikna om vi inte lyckas. Men lyckas vi ta oss vidare från gruppen så tycker jag att det är otroligt bra gjort, så kan jag säga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset